KOSOVSKA MITROVICA – Nerazumno uvođenje taksi od 100 odsto na sve proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine bilo je i u četvrtak povod okupljanja studenata Prištinskog univeziteta u Kosovskoj Mitrovici koji su tačno u podne, ispred studentske menze, organizovali performans „Kosovošvic“.

Improvizovanim logorom, ograđenim bodljikavom žicom, želeli su da prikažu kako će izgledati život Srba na Kosovu i Metohiji ukoliko se nastavi sa naplatom takse.

- Današnji performans pod nazivom „Kosovošvic“ ima za cilj da pokaže da mi živimo u jednom koncentracionom logoru sa ograničenim pravom na kretanje, ishranu, pravo na slobodu govora na srpskom jeziku. Mi smo istrajni i jedinstveni u nameri da na miran, civilozovan i kulturan način pokažemo da mi nismo agresivni kao vlasti u Prištini, već ljudi koji se na Gandijevski način bore za svoje prava - rekao je za „Novosti“ predsednik Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Luka Jovanović.

PROČITAJTE JOŠ - POGLEDAJTE: Studenti igrali košarkašku utakmicu vezanih ruku (FOTO+VIDEO)

Nastavak mirnih protesta sve dok se ne ukine sramna odluka o naplati takse koju je donela Priština najavio je i predsednik SKONUS – a Milan Savić. On je istakao da su studenti performansom „Kosovpšvic“ predstavili jedan koncentraciono logor u 21. veku kojim se aludira na to kako će izgledati život Srba na Kosovu i Metohiji ukoliko ova odluka Prištine ostane na snazi.- Nastavićemo mirne proteste sve dok se neko u međunarodnoj zajednici ne seti da ovde, kao svuda u svetu, žive obični i normalni ljudi, da imamo pravo na život, a koje nam oni uskraćuju time što ćute. Oni ćute, ili ih tiho prisiljavaju što ne daje rezultate, a mi patimo i zato ćemo se boriti za ono što nam je zagarantovano međunarodnom poveljom o ljudskim pravima, a to je pravo na hleb - rekao je Savić.

Performans „Kosovošvic“ predstavio je petoro Srba koji su bili uhapšeni „zato što su jeli plazmu, pili mleko, čitali knjige,slobodno se kretali i studirali„. Ostali su na leđima nosili bele papire na kojima je pisalo „Srbin kriv“ i bele trake oko ruku sa natpisom „Srbin“. Performans je zavšen tako što je „logorašima“ kroz žicu podeljen hleb.