NIJEDAN prigovor nije stigao na regularnost izbora za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji, saopštila je Republička izborna komisija. Tokom celog jučerašnjeg dana pristizali su zapisnici sa biračkih mesta i očekuje se da preliminarni rezultati budu objavljeni danas.

Najveću pažnju izazvali su izbori za Bošnjačko nacionalno veće, koje će imati 35 većnika: 14 sa liste “Samoopredeljenje” Sulejmana Ugljanina, 13 sa liste “Matica Bošnjaka” Muamera Zukorlića i osam sa liste “Vakat je” sa prof. Saitom Kačaporom na čelu (koju je podržao Rasim Ljajić). Novo rukovodstvo BNV izabraće liste “Samoopredeljenje” i “Vakat je”, koje zajedno imaju većinu i unapred potpisani koalicioni sporazum. Lista “Matica Bošnjaka” Muamera Zukorlića, uprkos pobedi u Novom Pazaru, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši, ostaće u opoziciji. Očekuje se da na čelu BNV bude Ugljanin.

PROČITAJTE I: UGLjANIN POSLE IZBORA: Srbija je fašistička tvorevina; Pristalice slavile uz povike "Sandžačka republika" i vređanje Vučića

- Tesno smo izgubili samo u Sjenici i Tutinu, tamo je proradio politički inat onih koji su decenijama na vlasti (SDA), koji kradu izbore i manipulišu voljom Bošnjaka - rekao je bivši muftija Zukorlić, sada predsednik Stranke pravde i pomirenja.

VEĆINA GLASALA NEPOSREDNO NA izborima za članove nacionalnih saveta 18 nacionalnih manjina biralo je predstavnike neposredno. Predstavnici hrvatske, crnogorske, ruske i makedonske manjine predstavnike su birali putem elektorskih skupština.

Rasim Ljajić očekivao je da će lista “Vakat je” osvojiti bolji rezultat, jer je jedina govorila o onome što je u nadležnosti BNV, dok su se drugi bavili velikim nacionalnim, verskim i političkim temama, i utrkivali se u tome ko je veći Bošnjak.

- Iznenađen sam što je Ugljanin pobedio Zukorlića “na njegovom terenu” - rekao je Ljajić.

Izbori za nacionalne savete Mađara i Bunjevaca, čije je sedište u Subotici, nisu doneli velika iznenađenja, jer su najviše glasova dobile liste “Mađarska sloga”, odnosno “Bunjevci zajedno”, koje čine uglavnom dosadašnji članovi saveta. Lista “Bunjevci zajedno” imaće 14 mesta u novom sazivu, a od 35 mesta u Mađarskom nacionalnom savetu, lista “Mađarska sloga” imaće 30, a “Mađarski pokret” pet.

- Dobra poruka je to što podršku nije dobila politika koja u svakom Srbinu vidi neprijatelja, politika mržnje i frustracija - poručio je Ištvan Pastor, lider Saveza vojvođanskih Mađara, koji je podržao listu “Mađarska sloga”.

Izlaznost pripadnika mađarske nacionalne manjine bila je oko 30 odsto, a bunjevačke 27, što je manje nego pre četiri godine.

- Uvereni smo da je slabijoj izlaznosti doprineo nesređen birački spisak. Mnogi su nam dolazili uoči izbora da se žale da nisu dobili pozive za glasanje - kaže Suzana Kujundžić Ostojić, dosadašnja predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta i nosilac liste “Bunjevci zajedno” koja je pobedila.

Muamer Zukorlić Foto Tanjug

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini zadovoljan je rezultatima izbora za novi saziv Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji. Na elektorskoj skupštini održanoj u Beogradu, lista “Hrvati zajedno”, čiji je nosilac Jasna Vojnović, dosadašnja sav,aetnica predsednika HNV, dobila je svih 29 mandata.