Носилац листе "Сапоопредељење" Сулејман Угљанин је победу на изборима за националне савете Бошњака прославио у Новом Пазару као политичку победу, судећи по узвицима његових присталица "Санџачка република".


Проглашавајући победу своје листе Угљанин је пред окупљенима изјавио да Бошњаци још нису решили свој статус, а да је Александар Вучић поражен у Новом Пазару.


Присталице Бошњачког националног већа су његово обраћање прекидале више пута, узвикујући „Санџачка република“, "Живела санџакчка застава", "Суљо ми те волимо". Такође, вређали су председника Србије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ФОТО: Угљанинови славили у Новом Пазару


Угљанин је после избора рекао и да је БНВ "бошњачко јавно добро" чији је циљ да унапреди уставом и законима загарантована права.


Каже и да су то најзначајнији избори за Бошњаке од распада бивше СФРЈ зато што Бошњаци у Србији, како тврди, "имају много нерешених питања и велики број проблема".


Угљанин такође тврди и да Веће има законска овлашћења да са представницима међународне заједнице решава "нагомилане проблеме".


Угљанин је, оценивши да није незадовољан већ срећан што нису остварили апсолутну победу, најавио да ће већину формирати са већницима са листе „Вакат је“.


Задовољан сам што ћемо сада са више политичких опција делити одговорност и што ћемо заједно победити ту неман, фашистичку творевину српску државу Србију, која жели да легализује геноцид и злочине као средство освајања територија и решавања политичких питања“, закључио је Угљанин.


Национална већа иначе брину о поштовању културних, образовних и других права и интереса националних мањина.


ЉАЈИЋ: УГЉАНИНОВЕ ПОРУКЕ НЕПРИХВАТЉИВЕ И ШТЕТНЕ

Поруке Сулејмана Угљанина изречене након победе на изборима за национални савет Бошњака су потпуно неприхватљиве, оценио је председник СДПС Расим Љајић и поручио да свака конфронтација са државом наноси штету управо грађанима у Санџаку.

"Нико нам неће више помоћи од владе и институција државе у којој живимо", каже Љајић за Танјуг, коментаришући Угљанинову поруку да је Србија "неман и фашистичка творевина", те да је Александар Вучић поражен у Новом Пазару, које Угљанин упутио својим присталицама славећи победу у Новом Пазару.

"Посебно су неприхватљиве и штетне изјаве које су дате против председника Александра Вучића, јер лично знам колико се залаже и колико му је стало да поправимо инфраструктуру у Санџаку и да се ради на економском развоју региона", навео је Љајић.