PEKING - OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA „NOVOSTI“

SRBIJA će od Narodne Republike Kine nabaviti šest bespilotnih letelica nove generacije od čega su dve naoružane i mogu se upotrebljavati za eliminaciju žive sile i neprijateljskih objekata i tehnike - saznaju "Novosti".

Tako je u predvečerje ugovaranja posla veka sa azijskim džinom, vrednog čak tri milijarde dolara, sa infrastrukture, energetike i industrije, saradnja iznenada skliznula i na vojno polje od čega će najviše koristi imati oružane snage naše zemlje.

Kako saznajemo, Kinezi su voljni da uđu u ovaj aranžman sa našom vojskom i detalji bi trebalo da budu poznati tokom pregovora Si Đinpinga i Aleksandra Vučića kojem je u nedelju, na početku izuzetno značajne posete, priređen doček sa najvišim vojnim počastima na pekinškom aerodromu.

PROČITAJTE JOŠ - OBRAĆANjE PREDSEDNIKA SRBIJE JAVNOSTI: Od Kineza kupujemo naoružane bespilotne letelice do kraja godine

Prema saznanjima našeg lista, tema razgovora najviših delegacija dve zemlje biće i bespilotne letelice koje proizvodi poznati kineski vazduhoplovni koncern "Čangdu", koji posluje u okviru korporacije AVIC (Vazduhoplovna industrijska korporacija Kine). Ovu kompaniju posetila je pre nešto više od dva meseca visoka vojna delegacija Srbije, a tokom obilaska predstavljene su im mogućnosti njihovih dronova.

Najpoznatija i najprodavanija bespilotna letelica ovog koncerna jeste "jilong 2", poznata i pod nazivima "ving lung" ili "pterodaktil 2". Reč je o unapređenom dronu, namenjenom borbenim dejstvima na neprijateljske položaje, objekte i tehniku. Ubojiti dron može da nosi široku paletu naoružanja - laserski vođene bombe mase do 50 kilograma, protivpešadijske bombe, rakete vazduh-zemlja i protivoklopne rakete.

Najviše vojne počasti za srpskog predsednika Aleksandra Vučića i našu delegaciju / Foto Tanjug


Kinezi proizvode i izviđačke dronove, kao i borbene letelice skromnijih performansi. Lista korisnika ove moderne tehnike je podugačka, a na njoj su i Emirati, Saudijska Arabija, Egipat, Kazahstan, Nigerija... Kineski dronovi stekli su i borbeno iskustvo u više sukoba u svetu i po gotovo svim parametrima - dobro su se pokazali. Cena jedne bespilotne letelice iz familije "ving lung", prema globalnom nezvaničnom cenovniku vojne tehnike, dostiže i - milion dolara.