PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio da sa velikom željom i očekivanjima večeras putuje u Kinu, kao i da su najmoćnije kompanije iz te zemlje najavile da sa nama hoće da razgovaraju.

"Nadam se i očekujem da ćemo doneti dobre i vazne vesti za nase građane i dodatno ubrzati rast naše ekonomije", rekao je Vučić posle učešća na srpsko indijskom privrednom forumu, a uoči posete Kini, početkom naredne sedmice.

Ukazujući na značaj te posete, ukazao je da će se po peti put sresti sa kineskim predsednikom Si Đipingom i da je to ogromna čast za našu malu zemlju, kao i da će se razgovarati o svim oblicima saradnje.

Istakao je da se očekuje mnogo sporazuma, a kao najvažniji naveo je sporazum sa "Ziđinom" za RTB Bor. On je podsetio da je u četiri navrata pokušano da se pronađe partnera za Bor, ali da niko nije hteo da učestvuje i da su u otvorenoj tenderskoj proceduri stigle dve ponude Rusije i Kine.

"Spasli smo Bor", rekao je Vučić, i istakao da taj ugovor znači i spas za istočnu Srbiju, ne samo Bor i Majdanpek, već i Negotin, Zaječar, Knjaževac...

PROČITAJTE JOŠ - PREDSEDNIK SE OBRATIO JAVNOSTI: General-potpukovnik Milan Mojsilović novi načelnik Generalštaba, Dikoviću "Karađorđeva zvezda"

On je istakao da će značaj sporazuma sa "Ziđinom" da se oseti 2020. godine i da će se to odraziti na dodatnih 1,5 odsto privrednog rasta godišnje.

Objasnio je da mi to sami ne bismo mogli i da su dospele obaveze RTB bile 1,2 milijardi evra.

Rekao je i da će biti potpisan ugovor "Linglongom" od gotovu milijardu dolara što će promeniti gotovo sve u Zrenjaninu, ali i srednjem i južnom Banatu i celoj Srbiji biti od značaja.

Najavio je i druge sporazume vezane za investicije u Zrenjaninu, kao i za industrijsku zonu i druge vazne investicije i znacajne projekte za napredak Srbije.

On je rekao i da može da se pohvali time da ćemo prvi put kupiti i naoružane bespilotne letilice za našu vojsku.

ODNOS SA RUKOVODSTVOM CG Što se tiče odnosa sa rukovodstvom Crne Gore, on nije uvek jednostavan, imamo, kaže, mnogo razlika, ali moramo da gradimo bolje odnose u budućnosti. "Uputiću poziv predsedniku Crne Gore da u narednom periodu poseti Srbiju", rekao je i dodao da ne želi da ulazi u kritike navodne medijske kampanje iz Srbije protiv Crne Gore, ali i da mu je jasno koliko u Crnoj Gori ima negativne medijske kampanje protiv Srbije.
Kazao je i da je Ikarbus još jedna uništena fabrika za vreme prethodne vlasti sa oko 1.300 ljudi i da se za nju nalazi strateški partner.

Najavio je saradnju sa Kinom i kineskom bankom kada su u pitanju obilaznica oko Beograda, Koridor 10 i drugi infrastrukturni projekti.

Kaže i da svaki put ponovo kineske prijatelje moli za nešto novo, ali da kada se sve završi to znači smo rešili velike brige i da će novac moći da se vrati poveriocima.

Istakao je da će Srbija za tri godine imati najbrži rast u Evropi, ne računajući Irsku.

"Sada smo drugi, Irsku ne možemo da stignemo, sve druge možemo da stignemo i pobeđujemo", rekao je predsednik.

PROČITAJTE JOŠ - Vučić pozvao indijske biznismene: Dobićete najbolje uslove u regionu i Evropi; Naidu: Svesni smo ekonomskih potencijala Srbije

Govoreći o prodaji PKB-a rekao je da je to preduzeće bilo 90 miliona evra u minusu, i da je prethodna vlast zadužila tu kompaniju.

"Mi hoćemo zdrav ekonomski model, kapitalistički model proizvodnje kao u svetu", istakao je Vučić navodeći da to znači da radnici imaju posao, a da državi ide porez.

On je rekao i da je veoma zadovoljan posetom potpredsednika Indije Srbiji i da će to značiti nove poslove sa tom zemljom.


Vučić je istakao da otvorenost Srbije prema zemljama Azije i Afrike donosi novi kvalitet u investiranju i poziciji Srbije i naveo da su Srbiju u proteklom periodu posetili najviši zvaničnici Japana, Kine, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kazahstana...i da se od saradnje sa tim zemljama mnogo očekuje u budućnosti.


SPORAZUM BEOGRADA I PRIŠTINE NIJE MOGUĆ BEZ SVEOBUHVATNOG PAKETA

Predsednik je izjavio da sporazum Beograda i Prištine nije moguć bez sveobuhvatnog paketa.

"Nisam optimista po pitanju sporazuma. Ako mislite da je sporazum moguć bez sveobuhvatnog paketa, bez dodatne ekonomske pomoći Srbiji, dramatično bržeg rasta u svakom pogledu u Srbiji i sveobuhvatnog paketa koji bi se ticao naše budućnosti, pa ne pada mi na pamet da vam to kažem", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je dodao da misli da je Srbija dobro postavila svoju platformu.

"Pre svega je važan interes našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Da li je to realno, ne bih rekao, da li je realno bez sveobuhvatnog paketa, nemoguće je, jer Srbija to neće", rekao je Vučić.


NEKI BI DA GAZE USTAV SRBIJE,SANDžAK I RS NISU ISTO

Predsednik je izjavio da bi neki u BiH rado i lako gazili Ustav Srbije i podvukao da Republika Srpska i Sanddzak nikako nisu isto, ni po čemu, a posebno ne po Ustavu. Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u vezi izjava datih u BiH, rekao da su - na njegove reči da volimo RS i poštujemo njen integritet u okviru integriteta BiH - obojica kandidata, koji će dobiti bošnjačku većinu, a jedan verovatno biti i izabran za člana Predsedništva iz redova Hrvata, govorili o Sandžaku i o tome kako vole Sandžak.

Takva poređenja ne stoje i nisu bezazlena, smatra predsednik.

"Sandžak - ovo nije otomanska imperija, ne postoji kao takav", naveo je i dodao da neki ne poštuju ni sopstveni Ustav, a lako bi gazili Ustav Srbije, dok su, istovremeno, strašno osetljivi na samu pomisao, što naravno on nikada nije radio, da se pogazi Ustav BiH ili Dejtonski sporazum.

RS i Sandžak, istakao je, nemaju ni po čemu sličan, a kamoli isti status, govoreći u ustavnopravnim kategorijama, da se i ne govori o veličini ili nekim drugim stvarima.