ARNO Gujon ne može na Kosovo i Metohiju! Zabranile su mu prištinske vlasti, bez obrazloženja. Jasno je da im smeta njegov humanitarni rad, pomoć Srbima u izolovanim enklavama, ali najviše - to što širi istinu o njihovom stradanju.

Francuz, koji je posle pogroma Srba na Kosmetu 2004. osnovao fondaciju "Solidarnost za Kosovo", od donatora iz svoje rodne zemlje više od 3,5 miliona pomoći odneo je ugroženima.

U početku su to bile samo namirnice i odeća, igračke za mališane. Onda je počeo da im obnavlja kuće i podiže štale, da vodi decu na more. Sad kad Srbima obnavlja i podiže vrtiće, škole, ambulante, zidine oko manastira, farme svinja i živine, kupuje mehanizaciju, spuštena mu je rampa.

Albanske vlasti ne dozvoljavaju mu više da na Kosmetu bude humanitarac, jer omogućava preostalim Srbima da žive od svog rada i ne razmišljaju o odlasku sa vekovnih imanja. "Mana" mu je i što priča po svetu da su Srbi na Kosovu ugroženi, da im kradu stoku, pale sena, pucaju iznad krovova kuća... Zato su mu bez mrve pardona u lice zapretili da će diskreditovati i njega i njegov rad?!


PROČITAJTE JOŠ:
Arno Gujon: Ne mogu da prihvatim da više neću u Dečane...

Gujon je zbog svog dobročinstva pobrao silne ordene, medalje i viteške plakete. Patrijarh Irinej uručio mu je Orden Svetog Save prvog reda. Nosilac je i Ordena Svetog vladike Nikolaja. Republika Srpska dodelila mu je Orden Njegoša prvog reda. Dobio je priznanje "Novosti" za najplemenitiji podvig...

Ulazak na Kosovo zabranjen mu je, jer je iskreni humanitarac. Jer prati da svaki evro donacije ode tamo gde je i namenjen. Ako Gujon ne može na Kosovo, onda ne može ni da vidi šta tim ljudima treba, niti kako da im pomogne. Praktično, zabranjen mu je rad.

Sad on traži pomoć. I od Srbije, čije državljanstvo ima, i od njegove Francuske. Pomoć da nastavi da pomaže.