НЕ могу да се помирим с тим да нећу више моћи да запалим свећу у Високим Дечанима, где сам се крстио. Да нећу моћи да пољубим икону пресвете Богородице у манастиру Грачаница, где сам запросио своју супругу Ивану. Да нећу моћи да видим своје кумове и пријатеље, који живе у Грачаници и свим другим срединама на Косову и Метохији...

Овако Арно Гујон, познати француски хуманитарац, који 14 година помаже српском живљу на Космету, описује како се осећа пошто су му приштинске власти забраниле улазак на КиМ.

Док појашњава да је још у шоку због догађаја од понедељка, када су га припадници косовске полиције привели, испитивали и претресали на администартивном прелазу Мердаре, где су му без образложења урчили забрану уласка на КиМ на неодређено време, Гујон каже да је то неразумна, дискриминаторска и неправедна одлука, која доводи у питање рад његове хуманитарне организације и помоћ Србима на КиМ.

- Прве "жртве" те забране биће упрвао људи којима помажемо и који живе у претешким условима. То је као да су забранили једном лекару да уђе у болницу. Јер, ако не могу више да уђем на Косово и Меотхију то значи да не могу више да помогнем том народу. Иако сам сада потресен и тужан, нећу одустајати од те борбе за истину и правду и, пре свега, за те људе који живе у нехуманим условима на Косову и Метохију -истиче за "Новости" овај млади фрацуски хуманитарац.

Прочитајте још - Арно Гујон за "Новости": Албанци су ме испитивали шта причам о њима; Не дају да помажемо Србима!

Он наводи да ће наставити да помаже нашим људима у енклавама широм Космета на све могуће начине. Оддуком да му забране улазак на КиМ Албанци су, по речима Гујона, речима, пресекли ланац хуманости и солидарности који почиње у Паризу и завршава се у Грачаници.

- Више од 5.000 донатора у Француској има поверења у наш рад, јер смо ми на почетку и крају тог хуманитарног ланца, а његовим кидање приштинске власти угрожавају ионако најугроженије житеље у Европи - каже Гујон, и додаје да је после привођења добио обећање да ће му "упрљати личност и имиџ породице на све могуће начине и преко свих могућих канала".

ФРАНЦУСКА БРУЈИ О ПРИВОЂЕЊУ


ВЕСТ о мом привођењу и забрни уласка на КиМ објавили су сви француски медији. О томе смо обавестили смо и званичнике међународних организација у Приштини, Београду и Паризу. Наставићу да се борим и куцаћу на сва могућа врата како би се та забрана укинула - истиче Гујон.