NE mogu da se pomirim s tim da neću više moći da zapalim sveću u Visokim Dečanima, gde sam se krstio. Da neću moći da poljubim ikonu presvete Bogorodice u manastiru Gračanica, gde sam zaprosio svoju suprugu Ivanu. Da neću moći da vidim svoje kumove i prijatelje, koji žive u Gračanici i svim drugim sredinama na Kosovu i Metohiji...

Ovako Arno Gujon, poznati francuski humanitarac, koji 14 godina pomaže srpskom življu na Kosmetu, opisuje kako se oseća pošto su mu prištinske vlasti zabranile ulazak na KiM.

Dok pojašnjava da je još u šoku zbog događaja od ponedeljka, kada su ga pripadnici kosovske policije priveli, ispitivali i pretresali na administartivnom prelazu Merdare, gde su mu bez obrazloženja určili zabranu ulaska na KiM na neodređeno vreme, Gujon kaže da je to nerazumna, diskriminatorska i nepravedna odluka, koja dovodi u pitanje rad njegove humanitarne organizacije i pomoć Srbima na KiM.

- Prve "žrtve" te zabrane biće uprvao ljudi kojima pomažemo i koji žive u preteškim uslovima. To je kao da su zabranili jednom lekaru da uđe u bolnicu. Jer, ako ne mogu više da uđem na Kosovo i Meothiju to znači da ne mogu više da pomognem tom narodu. Iako sam sada potresen i tužan, neću odustajati od te borbe za istinu i pravdu i, pre svega, za te ljude koji žive u nehumanim uslovima na Kosovu i Metohiju -ističe za "Novosti" ovaj mladi fracuski humanitarac.

Pročitajte još - Arno Gujon za "Novosti": Albanci su me ispitivali šta pričam o njima; Ne daju da pomažemo Srbima!

On navodi da će nastaviti da pomaže našim ljudima u enklavama širom Kosmeta na sve moguće načine. Oddukom da mu zabrane ulazak na KiM Albanci su, po rečima Gujona, rečima, presekli lanac humanosti i solidarnosti koji počinje u Parizu i završava se u Gračanici.

- Više od 5.000 donatora u Francuskoj ima poverenja u naš rad, jer smo mi na početku i kraju tog humanitarnog lanca, a njegovim kidanje prištinske vlasti ugrožavaju ionako najugroženije žitelje u Evropi - kaže Gujon, i dodaje da je posle privođenja dobio obećanje da će mu "uprljati ličnost i imidž porodice na sve moguće načine i preko svih mogućih kanala".

FRANCUSKA BRUJI O PRIVOĐENjU


VEST o mom privođenju i zabrni ulaska na KiM objavili su svi francuski mediji. O tome smo obavestili smo i zvaničnike međunarodnih organizacija u Prištini, Beogradu i Parizu. Nastaviću da se borim i kucaću na sva moguća vrata kako bi se ta zabrana ukinula - ističe Gujon.