OVO što se sa mnom desilo je stravična poruka. Ne samo Srbima, već i onima koji im pomažu i koji nameravaju da im pomognu. Ne znam kako ću dalje da nastavim svoj humanitarni rad. Imam pravo na žalbu i svakako ću se žaliti - kaže, za "Novosti", poznati francuski humanitarac Arno Gujon, kome su u ponedeljak prištinske vlasti zabranili ulaz na KiM.

Gujona, inače osnivača organizacije "Solidarnost za Kosovo", pripadnici kosovske policije u ponedeljak su najpre zaustavili na administrativnom prelazu Merdare i priveli ga, a zatim su mu, bez obrazloženja zabranili ulazak na KiM. Sa njim su bila još dva člana ove organizacije.

- Bio sam zapanjen kada su me zaustavili. Video sam da nose lisice da mi ih stave na ruke. To, ipak, nisu uradili, ali su me priveli i počeli da me ispituju: šta ja radim, šta pričam u Francuskoj o Albancima, kakve filmove snimam - ispričao nam je Gujon.

Posle maltretiranja usledio je šok - obavestili su ga da ne može dalje.

Pročitajte još - Gujon: Zabranjen mi je ulazak na KiM na neodređeno

- Uz to, rekli su i da će se potruditi da me na svaki način diskredituju, i kao čoveka, i čitav moj rad.

On je nameravao da prisustvuje otvaranju farme živine za potrebe narodne kuhinje Eparhije raško-prizrenske u srpskom selu Prekovce kod Novog Brda, u koju je njegova organizacija uložila 50.000 evra:

- Meni je najteže što je moj humanitarni rad doveden u pitanje, i što nisam stigao u Prekovce, gde su me čekali moji srpski prijatelji.

Privođenje Gujona osudio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić:

- Jedini njegov greh je to što pomaže Srbima i što uspešno pronosi istinu o stradanjima i obespravljenosti srpskog naroda na KiM, a ovo je dokaz antisrpske prirode pojedinih struktura moći u Prištini.