BEOGRAD - Osnivač francuske humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon dobio je zabranu ulaska na KiM na neodređeno vreme.

Kako je Gujon rekao Tanjugu, zadržali su ga na administrativnom punktu Merdare, potom su ga priveli i ispitivali i onda mu je "uručena zabrana ulaska na neodređeno vreme bez ikakvog obrazloženje".

"Sada je moj humanitarni rad doveden u pitanje", rekao je Gujon vidno uznemiren, i dodao da je svakog meseca išao na KiM gde je boravio po nedelju dana, pratio humanitarne akcije, razgovarao sa ljudima...

Dodao je da ima pravo na žalbu, što će svakako iskoristiti.

PROČITAJTE JOŠ - Arno Gujon odveo decu iz srpskih enklava na KiM na more (FOTO)

"Cilj im je da privode ne samo Srbe već i one koji pomažu Srbima u enklavama", rekao je Gujon.

Pored Gujona, kosovska policija zadržala je i dvojicu njegovih saputnika, aktivista humantirane organizacije "Srbi za Srbe".

Gujon je trebalo da prisustvuje otvaranju farme živine za potrebe narodne kuhinje Raško-prizrenske eparhije u srpskom selu Prekovce kod Novog Brda.

ĐURIĆ: PRIVOĐENjE GUJONA DOKAZ ANTISRPSKE PRIRODE STRUKTURA MOĆI U PRIŠTINI

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić osudio je, kako je naveo, privođenje francuskog humanitarca Arnoa Gujona na administrativnom prelazu Merdare.

"Jedini greh Gujona je to što pomaže Srbima i što uspešno svetom pronosi istinu o stradanjima i obespravljenosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a njegovo zadržavanje na administrativnom prelazu Merdare je upravo dokaz suštinske antisrpske prirode pojedinih struktura moći u Prištini", naveo je Đurić.

On je ocenio da je Priština, time što je Gujonu zabranila slobodno kretanje Kosovom i obavljanje filantropskog rada, pogazila elementarna načela humanosti na kojima počiva civilizovan svet.

Pročitajte još - ĐURIĆ IZ KOSOVSKE MITROVICE PORUČIO: Čekamo i radujemo se dolasku Vučića; Međunarodna zajednica izneverila srpskog predsednika

"Albanskom narodu nije strana humanost, međutim pojedine zločinačke strukture u Prištini ne znaju za humanost, ili barem misle da Srbi imaju manja prava od ostalih ljudskih bića", ocenio je Đurić

On je dodao da "suluda" odluka da se Gujonu praktično zabrani rad "potpuno razotkriva šovinističku prirodu dela vladajućih struktura u Prištini" i dodao da međunarodna zajednica mora da bude upozorena, jer sledeći korak može biti "zatvaranje Srba u geta i njihovo formalno stavljanje u rang bića drugog reda".