PREŠEVSKA Moravica. Preševska kata ili srez. Preševski karadak. Ovo su pojmovi koje razni geografi i istoričari, srpski i albanski, pominju u brojnim udžbenicima kad govore o prostoru Preševa. Doline u priznatim naukama - nema!

Politički termin "preševska dolina" skrojen je krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih kad su teroristi, uz podršku SAD, pokušali da otcepe Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Dugogodišnji predstavnik Albanaca u srpskom parlamentu Riza Haljimi godinama je reklamirao novi naziv. Izbornu listu nazvao je "preševska dolina". A ovih dana od lidera takozvane države Kosovo i zvanično se otkriva pozadina plana - na briselski sto pregovora Beograda i Prištine treba staviti i kartu na kojoj će tri opštine postati deo nezavisnog Kosova! Kako tvrde, to je, zapravo, istočno Kosovo.

Pročitajte još - KOMENTAR: Zločinci

Činjenice da je Medveđa u jablaničkom kraju i da 98 odsto njenog stanovništa čine Srbi, da su Bujanovac i Preševo u vranjskom okrugu, da su Albanci dominantni samo u Preševu, da su ova tri mesta nespojiva u jednu celinu, njih ne zanimaju. Preskočili su u obrazovanju i delove iz istorijskih udžbenika da su "ovde sve do devedesetih godina 17. veka živeli samo slovenski hrišćani i da su tek 1690, u vreme Velike seobe Srba, počeli da dolaze Albanci". Dakle, nikada, ni za vreme Turaka, Preševo, Medveđa i Bujanovac nisu vezivani za Kosovo.

Braneći pakleni plan, jedan od lidera Albanaca sa juga centralne Srbije Ragmi Mustafa moli da "Kosovo spase Albance preševske doline od srpske kasapnice". Ne pominje svoje komšije "borce" koji su bili deo terorista OVK. Među njima i onog koji je sebe nazvao - kapetan Leši. Po uzoru na čuvenog lika iz filma Žike Nikolića koji se obračunava sa balistima. I kao što su prekrojili Lešija, oni bi da kroje i doline.