Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da misli da trenutno ništa konkretno "nije na stolu" kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, osim toga da kompromis mora da postoji.

"Ja ne bih ulazila u to šta je na stolu. Ja mislim da u ovom trenutku ništa konkretno nije na stolu. Samo to da moramo da imamo kompromis", rekla je Brnabić za televiziju Aldžazira.

Premijerka je rekla da ne zna da li će do rešenja Kosova brzo doći, jer to zavisi od mnogo faktora.

"Meni je drago što oni (Evropska unija) očekuju brzo rešenje. Ja bih volela da to rešenje dođe sutra. Ja bih volela zato što ja mislim da zamrznuti konflikt Srbiji ne donosi našta. Ja bih volela, a da li će se to desiti, ja to ne znam", rekla je Brnabić.

Na pitanje da li bi razgraničenje sa Albancima značilo da će Srbi koji žive južno od Ibra ostati na Kosovu, Brnabić je rekla da ne zna.

"Ne znam, ja ne znam. Ne mogu da pričam o tome. Sve što je kompromis dolazi u obzir, ali mora da bude kompromis", rekla je premijerka.

Pročitajte još - Brnabić: Spremnost Srbije za kompromis o Kosovu nije slabost

Upitana o komentarima opozicije da se u Srbiji ne razgovara o briselskim pregovorima o kosovskom problemu i da ni građani ni parlament ne znaju o čemu se pregovara, Brnabić je pitala "o čemu bi se razgovaralo sa građanim i u parlamentu".

"Šta bismo mi predstavili građanima i u parlamentu? Šta bi predsednik (Aleksandar) Vučić predstavio? Ozbiljni državnici izađu pred građane i Skupštinu kada ima nešto konkretno... Kada budemo imali konkretno rešenje ja sam sigurna da će predsednik izaći pred građane i Skupštinu i predstaviti rešenje koje je možda moguće i tražiti tu podršku", rekla je Brnabić.

Ona je kazala da niko neće sam odlučiti o tome šta će se dešavati, niti doći do konačnog rešenja.

"Očekujem da će i građani stati iza predsednika, da bismo taj zamrznnuti konflikt ostaviti iza sebe", rekla je premijerka.

BRNABIĆ O PREPISCI S JEREMIĆEM: NISAM KORUMPIRANA

Premijerka Srbije Ana Brnabić osvrnula se u intervjuu za "Al Džazira Balkans" na Tviter prepisku sa Vukom Jeremićem, koji ju je optužio za nepotizam, istakavši da ona nije korumpirana i da kod nje nema nepotizma.

"Ja nisam korumpirana, ja nemam nepotizam. Moj brat radi svoj posao, koji je radio i pre nego što sam ja postala i ministar i premijer", rekla je Brnabić.

Upitana zašto je ušla u polemiku sa Jeremićem, koji ju je optužio za nepotizam i poručio da će završiti u zatvoru, Brnabić je rekla:

"Nije poručio, on je obećao. To najbolje govori o vladavini prava koju oni obećavaju, ne Vuk Jeremić, nego Savez za Srbiju. To je ta vladavina prava da ljudi prete, obećavaju, ne samo da ću ja završiti u zatvoru, nego moj brat, porodica, bez ikakvog dokaza. Oni već presudili, to je ono što su oni u svom programu ponudili građanima", rekla je Brnabić.

Pročitajte još - Pogledajte kako je Ana Brnabić odgovorila na prozivke Vuka Jeremića

Napominje da je u polemiku sa Jeremićem ušla jer je optužio njenog brata za korupciju i naglasila da njen brat radi u multinacionalnoj firmi, čiji nije ni vlasnik ni suvlasnik, već jedan od zaposlenih.

Ta firma, kako je navela, listovana je na međunarodnim berzama, a u Srbiji zapošljava 500 ljudi.

Na pitanje da li bi trebalo da neka insititucija poput Agencije za borbu protiv korupcije ispita da li je kompanija "Aseko" privilegovana jer je ona premijer, premijerka je rekla da se nada i da očekuje da "neko reguje", da tužilaštvo reaguje.