Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se zalaganje Srbije za kompromisno rešenje u vezi s Kosovom ne treba tumačiti kao slabost, već da je to pokazatelj ozbiljnosti i jačine države.

"Čini mi se da je u ovom trenutku jedino Beograd spreman za otvorene razgovore i kompromis, i ne bih volela da se to što smo mi otvoreni za kompromis smatra našom slabošću", rekla je Brnabićeva na otvaranju pogona za prikupljanje i plasman meda Saveza pčelarskih organizacija Srbije u Rači.

Ona je navela da je jutros kratko razgovarala s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o jučerašnjem dijalogu u Briselu i da su ocenili da su ti razgovori bili jako teški.

Pročitajte još - BRISELSKI DIJALOG BEZ REZULTATA: Priština je prepreka za trajno rešenje

"Vlada Srbije će stati uz predsednika i daće mu punu podršku u daljem dijalogu", kazala je premijerka.

Vučić izjavio je u nedelju uveče u Briselu da je dogovoreno da svi problemi moraju da se rešavaju u miru, uz međusobno poštovanje i garantovanje bezbednosti i sigurnosti građana.

PREMIJERKA SRBIJE: SRBIJA JE BILA SPREMNA DA OTVORI PET POGLAVLjA, ALI I DVA JE DOBRO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Srbija bila spremna da otvori pet poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, ali da je dobro i što će danas na Osmoj međuvladinoj konfereciji biti otvorena dva - poglavlje 33, koje se odnosi na finansijske i budžetske odredbe, i 13 posvećeno ribarstvu.

"Verujem da je moglo i više, ali i dva je dobro. Ono što je mantra Srbija jeste da se mi fokusiramo na reforme koje treba da implementiramo, broj otvorenih pogavlja je stvar EU", kazala je premijerka u Rači.

Pročitajte još - OTVARANjA DVA POGLAVLjA: Lakše do fondova EU

Brnabićeva je istakla i da očekuje da će do kraja godine biti još otvaranja poglavlja u pristupnim pregovorima o članstvu u EU.

Delagaciju u Luksemburgu predvodi ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, a sa dva nova poglavlja Srbija će imati ukupno otvorenih 14 poglavlja.