U TOKU je kampanja za izbor saveta nacionalnih manjina. U toj atmosferi se pooštrava retorika i iznose informacije o stanju na jugu centralne Srbije koje nemaju nikakvo uporište u stvarnosti.

Tako predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković, za "Novosti", odgovara na pitanje - zašto lideri Albanaca s juga centralne Srbije baš sada otvaraju pitanje svojih, navodno, ugroženih prava.


PROČITAJTE JOŠ:
Haradinaj: Prvi rezultati nacrta statuta ZSO 4. ili 5.avgusta

* Oni se žale da ne mogu da ostvare sve što je zakonom propisano...

- Neka izađu sa konkretnim podacima: šta je to što im Ustav Srbije i propisi o nacionalnim manjinama omogućavaju, a ne dobijaju. Na primer, u Preševu su Albanci na rukovodećim položajima, oko 65 odsto policajaca su pripadnici te zajednice. U Bujanovcu veoma dobro funkcioniše koalicija Albanaca i Srba, a tamo je u policiji oko 40 odsto Albanaca. Imaju slobodu kretanja, nastavu na svom jeziku, lečenje o trošku države...

NEMA PARALELE SA SEVEROM KiM * KAKO gledate na stalne zahteve Albanca s juga centralne Srbije da dobiju prava kao Srbi na severu KiM? - Tu ne može da se povuče nikakva paralela. Albanci s juga ostvaruju garantovana prava, a o KiM se vode pregovori u Briselu.

* Zašto se onda uporno okreću ka Prištini ili Tirani, očekujući odatle neki "spas"?

- Ne vidim nijedan opravdan razlog da se bilo koji problemi, ukoliko ih ima, rešavaju na nekom drugom mestu, osim u okviru nadležnih organa Srbije. I premijer i doskorašnji i aktuelni predsednici Albanije, Edi Rama, Bujar Nišani i Iljir Meta, tokom poseta Preševu i Bujanovcu poslali su jasne poruke: da su Albanci iz tih opština građani Republike Srbije i da je Beograd adresa za rešavanje njihovih problema.

* Koliko su izbori za savete nacionalnih manjina, "podgrejali" atmosferu?

- Sigurno da jesu. Trenutno je u biračkim spiskovima oko 38.000 Albanaca s pravom glasa, a očekujemo da će ih još biti upisano. Logična je želja učesnika da dobiju podršku što više pripadnika svog naroda, ali u toj kampanji ne sme da se stvara atmosfera koja će remetiti normalan život građana u tim opštinama.

* U toku je i bitka za značajna sredstva iz državne kase...

- Nacionalni savet Albanaca godišnje dobija oko 14 miliona dinara, a tu je i mogućnost zapošljavanja na raznim položajima u okviru nacionalnog saveta.


PROČITAJTE JOŠ:
Tači: Nema te sile koja nas može naterati i da razgovaramo o podeli Kosova

PREDSTAVNICI PRIŠTINSKIH VLASTI POMINjU NOVE TEME U BRISELU

HOĆE DIJALOG I O PRAVIMA U PREŠEVSKOJ DOLINI

PRIŠTINA će u dijalogu sa Beogradom o normalizaciji odnosa tražiti raspravu o pravima Albanaca u Preševskoj dolini - poručeno je iz kabineta predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija.

Šef Tačijevog kabineta Bekim Čolaku je izjavio da Srbija ima obavezu da poštuje i promoviše prava manjinskih zajednica, u skladu sa visokim evropskim standardima.

- Kao što Kosovo poštuje pravo Srbije da se interesuje za srpsku zajednicu na Kosovu, tako se očekuje i da Srbija poštuje pravo Kosova da se interesuje za Albance u opštinama Preševu, Medveđi i Bujanovcu - rekao je Čolaku.