Председник тзв. Косова Хашим Тачи изјавио је данас да нема силе која представнике те покрајине може да натера да разговарају о подели Космета.

"Као председник земље гарантујем да не постоји сила која нас може натерати да дискутујемо о подели Косова", казао је Тачи на конференцији за медије која је у целости била посвећена финализацији дијалога о нормализацији односа Косова и Србије.

Тачи је рекао да у последње време постоје бројне лажне вести о подели Косова и додао да су оне узнемирујуће.

"Радићемо да финални споразум буде у сагласности са уставним и законским решењима", казао је Тачи и додао да то неће бити план Ахтисари плус, односно да неће бити решења која ће изаћи ван предлога за решење статуса Косова изасланика ОУН Мартија Ахтисарија.

Прочитајте још - ХАРАДИНАЈ ПОНОВО ПРЕТИ: Подела Косова за мене значи рат


Према њему дијалог ће бити закључен међусобним признањем две земље и могућношћу да Косово постане чланица Уједињених нација, НАТО и ЕУ.

Тачи се ангажовао за постизање јединства јер је, како је рекао, тамо где су донете заједничке одлуке, у Рамбујеу добили слободу а у Бечу независност.

Тачи је захвалио политичким партијама и цивилном друштву који су за наставак финалне фазе дијалога, док је позитивном оценио и расправу у Скупштини самопрокламованог Косова о дијалога две земље.

Оценио је и да се приближава тако потребан и неопходан консензус о дијалогу.