Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i američki senator Ron Džonson saglasni su da su strpljenje i fleksibilnost ključne reči za rešavanje svih pitanja u regionu, pa i odnosa Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije i senator SAD su večeras na zajedničkoj konferenciji za novinare odgovarali na pitanja u vezi sa izjavom Lavrova da od Srbije ne treba praviti novu Ukrajinu i tražiti da bira između EU i Rusije, te da li dugorocna normalizacija odnosa sa Prištinom znači priznanje nezavisnosti, a Džonson je najpre istakao da smatra da su ekonomske slobode te koje mogu da doprinesu boljitku svih u regionu.

Američki senator je rekao da iskreno veruje da ekonomski razvoj i mogućnosti, uključujući sve zemlje, pa i Rusiju, podrazumevaju slobodno tržište, te da je "istorijska tragedija" što Rusija, nakon raspada Sovjetskog Saveza, "nije prihvatila pruženu ruku" zapada i sarađivala sa njim.

PROČITAJTE JOŠ: Vučić za “Novosti”: Nemamo luksuz za sukob sa velikima

On je rekao da Srbija i njen predsednik teže tom modelu ekonomskih sloboda, što bi, ocenio je, donelo prosperitet svima u regionu.

SAD istakao je, mogu biti samo te koje će podržavati, a nikako nešto nametati, bilo šta.

"Put strpljenja i fleksibilnost je ono što će pomoći da idemo napred", rekao je američki senator.

"Te dve reči, strpljenje i fleksibilnost, su od ključnog značaja", nadovezao se predsednik Srbije i podvukao da je velika stvar što je to izneo gost iz SAD.

Vučić je ponovio da je važno da se razgovara, da ljudi i narodi u regionu dođu do rešenja.

"To je veoma važno i nadam se da to svi drugi razumeju", dodao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, na taj način svi bi imali budućnost i to se ne radi zarad Rusije ili SAD ili bilo koga drugoga, već zbog sebe i onoga što je potrebno našsoj deci.

Vučić je ponovio da je Srbija na evropskom putu, da ima iskrene i prijateljske odnose sa Rusijom i Kinom i drugim zemljama i dodao da je to pozicija koju iznosi svuda u svetu.

Srpsku politiku ne vodi niko drugi sem naroda i građana Srbije koji biraju svoje rukovodstvoi ta je poltika vrlo jasna i ne menja se nekoliko godina, na čvrstim je postulatima i to je politika stabilnosti, budućnosti i ekonomskog prosperiteta.

VUČIĆ O HAPŠENjU AMERIKANACA: DOBIO SAM NEKE INFORMACIJE, NE SMATRAM DA JE NEŠTO POSEBNO OPASNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je dobio neke informacije o hapšenju više američkih državljana u Srbiji ali je i dodao da ne smatra da je to "nešto posebno opasno".

Vučić je na konferenciji za novinare posle sastanka sa američkim senatorom Ronom Džonsonom kazao da će detalje o tom hapšenju saznati večeras na satanku sa predstavnicima bezbednosnih službi.

"Ne mislim da je to nešto posebno opasno, bilo je tu i državljana nekih drugih zemalja ali da ne govorim ništa dok ne dobijem izveštaj službe bezbednosti", kazao je predsednik Srbije.

U Beogradu je početkom februara uhapšen pripadnik američkih "Mornaričkih foka" K.D. a u stanu u kome je boravio, policija je pronašla pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je tim povodom da je "očigledno da se nešto dešavalo" ali nije želeo da iznosi detalje tog hapšenja.

DžONSON: PRAVEDAN DOGOVOR ZA SVE, DOŠAO SAM DA ČUJEM VUČIĆA

Svaki dogovor mora biti pravedan za sve strane, mora uzeti u obzir budućnost svih, poručio je večeras američki senator Ron Džonson, posle razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

On je ponovio da se prošlost ne može zaboraviti, ali da narodi na Balkanu treba da oproste, koliko god bilo teško, da bi išli ka prosperitetenijoj budućnosti.

"Svi moramo gledati u budućnost, niko neće zaboraviti prošlost, to nikada ne bih tražio, ali tražim da svi narodi u regionu oproste da bi svi imali sjajniju budućnost. Svaki dogovor mora biti pravedan za sve strane, mora uzeti u obzir budućnost svih", rekao je Džonson novinarima u vili "Mir".

Kako kaže, u Beogradu je da se "obavesti, informiše i osnaži odnos sa Vučićem, kako bi razumeo ideje i težnje Srbije", dok ide ka miru i prosepritetu.

Istakao je da je još prilikom susreta sa predsednikom Vučićem u Vašingtonu odmah procenio da je on pravi lider.

"Odmah sam procenio da je pravi lider i da ima hrabrosti da rukovodi, ne samo na dobrobit naroda Srbije, nego svih u regionu. A to će doneti dobrobit i celom svetu", poručio je Džonson.

Zahvalivši se Vučiću na gostoprimstvu, dodao je da je i američki predsednik Vudro Vilson pre 100 godina ukazao na značaj koji Srbija iam za mir u regionu i svetu.