OSUMNjIČENI za smrt kralja srpske narodne muzike Šabana Šaulića (67), koji je 17. februara ove godine poginuo u saobraćajnoj nesreći, na auto-putu A2 na teritoriji grada Bilefelda u Nemačkoj, uskoro izlazi pred lice pravde. Protiv nemačkog državljanina turskog porekla Alsina Leventa (35), konačno je podignuta optužnica koja ga, prema pisanju tamošnje štampe, tereti za dvostruko ubistvo u saobraćaju. Datum prvog ročišta u ovom postupku još nije utvrđen, ističu nemački mediji.

Leventu se, kako potvrđuje državni tužilac Kristof Makel, na teret stavljaju i teške telesne povrede trećeg putnika automobila "seat ibica", Slobodana Stojadinovića, u kom je sedeo i Šaulić. "Mazda šest", za čijim je upravljačem bio Levent, "zakucala" se otpozadi u "seat", a Makel je ranije izjavljivao "da je gotovo izvesno da će se Levent naći iza rešetaka". Sada je to skoro nesumnjivo, jer je spisak prestupa za koje tužioci terete Leventa veoma dug.

- Ovaj nemački Turčin moraće da odgovara za vožnju u izrazito alkoholisanom stanju i pod dejstvom narkotika, a bez vozačke i saobraćajne dozvole - navode mediji u Nemačkoj.

Automobil je, kako je tada tvrdio, pozajmio od prijatelja, ali se kasnije ispostavilo da se to dogodilo zapravo bez prijateljevog znanja, što je faktički isto što i krađa. Uz sve to, osumnjičenom za ubistvo pripisuje se i prekoračenje brzine, jer je vozio 160 kilometara na sat. Na toj deonici puta, koja je u to vreme bila u rekonstrukciji, bilo je dozvoljena upola manja brzina!

PROČITAJTE JOŠ - POGIBIJA ŠABANA ŠAULIĆA: Turčin na slobodi čeka suđenje

Na sve to, nemački tužioci dodali su i ugrožavanje bezbednosti saobraćaja, odnosno, stvaranje uslova u kojima je moglo biti još žrtava. To je, kažu, bilo izbegnuto pukim slučajem. U optužnici, čije detalje iznosi lokalni dnevnik "Vestfalen blat" se, takođe, ističe da u istrazi nisu otkriveni tragovi kočenja, odnosno, da je Levent svom silinom udario u "seat" od čega se mali automobil okrenuo za 180 stepeni.

Šaban Šaulić Foto V. Danilov

Posle nesreće, nakon koje je od krvarenja usled pucanja trbušne aorte Šaulić preminuo, od zadobijenih povreda, kasnije se u bolnici, okončao i život njegovog prijatelja, klavijaturiste Mirsada Kerića (43). Levent je sproveden u pritvor, a kao razlog zadržavanja u istražnom zatvoru navedena je činjenica da osumnjičeni nije mogao da navede svoje prebivalište. Objasnio je "da je to zbog toga što je raskinuo vezu sa devojkom sa kojom je delio stan, a još nije pronašao novi za sebe".

Pošto je, tri meseca kasnije, njegov advokat Jerit Šol dostavio tužilaštvu adresu novoiznajmljenog stana u kome će Levent boraviti, ovaj je u maju pušten iz pritvora da na slobodi čeka podizanje optužnice, uz uslov da se redovno javlja policiji.

PROČITAJTE JOŠ - Šabanov ubica uskoro pred sudom

POSLEDNjI NASTUP

KOBNOG jutra Šaban Šaulić se vraćao u Srbiju. Prethodne večeri, u klubu "Farinda" u Bilefeldu, imao je svoj, ispostaviće se, poslednji nastup. Putovanje do aerodroma u Dortmundu nije preživeo, iako je po njega posle saobraćajke bio poslat i helikopter. Unutrašnje krvarenje koje je nastupilo usled traume, bilo je toliko jako da on, praktično, nije imao nikakve šanse da preživi.