VOZAČ koji je, kako se sumnja, izazvao stravični saobraćajni udes i smrt srpske pevačke legende Šabana Šaulića (67), pušten je iz pritvora, saznaju "Novosti". U kom gradu će se od sada nalaziti nemački državljanin turskog porekla Alsin Levent (35) posle izlaska iz istražnog zatvora u Bilefeldu, zasada nije poznato javnosti. Turčinov advokat Jerit Šol tu informaciju nije hteo da obelodani, jer su, kako tvrdi, "Leventu, u međuvremenu, upućene brojne pretnje smrću".

U saobraćajki je poginuo i Šabanov bliski prijatelj, klavijaturista Mirsad Kerić (43), a treći saputnik, pevačev kum Slobodan Stojadinović teško je povređen. Nakon udesa Levent nije policiji naveo adresu stanovanja. Njegovo obrazloženje je tada, po rečima državnog tužioca Kristofa Makela, glasilo: "Rastao sam se od devojke i iselio iz stana, još nemam drugi".


PROČITAJTE JOŠ: Šabanov ubica uskoro pred sudom

- Budući da je Levent sada dostavio tužilaštvu svoju adresu i da više nije aktuelna mogućnost bekstva koja je postojala u momentu njegovog privođenja, prestala je potreba za Leventovim boravkom iza brave dok traje sudski postupak - kaže Makel, u izjavi za "Vestfalen-blat", regionalni dnevnik iz Bilefelda.

Makel potvrđuje da je pitanje dana kad će podići optužnicu protiv čoveka koji je kriv za smrt dvoje ljudi. Za to mu, kako je precizirao, nedostaje izveštaj eksperata, koji još nije kompletiran. Dobio je, međutim, kako tvrdi, obećanje da će ekspertski tim uskoro završiti svoj posao.


U udesu je poginula legenda narodne muzike Šaban Šaulić / Foto V. Danilov

- Prema podacima koje je istraga do ovog trenutka utvrdila, Leventu se na dušu stavlja nemarna vožnja kojom je ubio dve osobe - kaže Makel. - Budući da je vozio pod dejstvom alkohola, nema sumnje da će se ponovo naći iza rešetaka, to jest, mora da računa na zatvorsku kaznu.

Nalazi obdukcije ne ukazuju na to da Šaulić, koji je sedeo na suvozačevom mestu, i Kerić koji je upravljao "seat ibicom", nisu bili vezani, piše nemački dnevnik. Ovaj podatak biće izuzetno dragocen u momentu izricanja presude Leventu. "Vestfalen-blat" podseća da je obdukcija, obavljena na odeljenju sudske medicine u Minsteru, pokazala da je Levent bio bez ikakve sumnje pijan kad se, na auto-putu dva, bukvalno "zakucao" svojom "mazdom" otpozadi, u vozilo koje je stajalo u koloni.

Šaulić se sa dvojicom saputnika vraćao sa nastupa u "Farindi" - klubu u Bilefeldu. Pevač je uspeo da se oslobodi iz gotovo smrskanih kola i naslonio se na bankinu. Budući da mu je pukla aorta, usled čega je zadobio masivno unutrašnje krvarenje, praktično nije imao šansu da preživi.

Nemački lekari su, odmah potom, izjavili da "takva povreda samo u izuzetno retkim slučajevima može da se sanira, ali nikako na terenu, bez adekvatne medicinske opreme". Nekoliko sati pošto je dopremljen u gradsku bolnicu u Bilefeldu, Šaban Šaulić je preminuo. Kerić je živeo od nedelje do utorka, kad je i takođe podlegao povredama.


Foto Fejsbuk

ZA VOLANOM BEZ DOZVOLE

ČINjENICE da je Alsin Levent (na slici) vozio bez vozačke dozvole, a da nije imao ni saobraćajnu, odigraće ulogu prilikom izricanja kazne. Još je nejasna njegova izjava da je srebrnu "mazdu" pozajmio od prijatelja i da nije ukradena. I sam Levent je, naime, priznao da o "pozajmici" nije obavestio vlasnika automobila kojim je potom, vozeći pijan neprilagođenom brzinom, ubio dvojicu ljudi.


PROČITAJTE JOŠ: STRAVIČNE SLIKE SA MESTA NESREĆE: Šaban Šaulić ovo nije preživeo (VIDEO+FOTO)

IZVEŠTAJ ZA DVE NEDELjE

TAČKA na izveštaj istražitelja u "slučaju Levent" očekuje se za najkasnije dve nedelje, piše regionalni list za okrug Bilefelda "Noje vestfeliše". Isti dnevnik navodi i procenu da "bi sudski proces mogao da počne početkom leta".