SPASTI ljudski život najplemenitije je delo. A to su upravo učinili policajci iz Vrbasa Bosiljka Veljko i Milorad Tomčić, u centru obližnjeg Bačkog Dobrog Polja, kada su posle dvočasovne drame dvadeset prve aprilske večeri, uspeli da spasu i odvrate od samoubilačkog čina 34-godišnjeg meštanina, koji je stajao na električnom stubu, okružen žicama visokog napona, na visini većoj od šest metara.

Sada, kada je sve srećno prošlo, dvoje vrbaskih policajaca skromno ističu da su samo radili svoj posao. Ovaj slučaj je pokazao da imaju i izuzetne pregovaračke sposobnosti, posebno ženski deo hrabrog dvojca.

- Prvi put sam se našla u takvoj situaciji, ali smo kolega i ja znali da moramo dati sve od sebe da ga spasemo - veli Bosiljka Veljko, koja plavu uniformu nosi pet godina i dodaje da izuzetno voli svoj posao. - Dvočasovna drama je počela nešto pre 22 sata, kada nam je javljeno da se u Bačkom Dobrom Polju čovek popeo na električni stub. Kolega Tomčić i ja smo odmah krenuli.

Svesni da samo jedna pogrešna reč može biti kobna, dvoje policajaca su oprezno započeli razgovor sa mlađim muškarcem, koji je vikao pominjući neke dugove i da su i njemu dužni.

PROČITAJTE JOŠ - POLICAJAC HEROJ: Skočio u reku i spasao mladića

- U početku je odbijao da razgovara sa nama - priseća se tih trenutaka Tomčić. - Svuda oko njega su bile žice pod visokim naponom, pretio je da će ih uhvatiti. Pozvali smo Elektrodistribuciju, i celo mesto je ostalo bez struje. U međuvremenu se tu okupilo 500-600 meštana.

U mrklom mraku, dvoje hrabrih policajaca, uprkos velikom riziku, nije odustajalo, a želja da ga spasu je nadjačala mučnu situaciju.

- Polako sam mu, smirenim glasom, pričala da svaki problem u životu može da se reši, da kod kuće imam sina koji se zove kao i on i da smo kolega i ja došli da mu pomognemo - prepričava nam nezavidnu situaciju hrabra policajka Bosiljka. - Govorili smo mu da smo uz njega i da ga nećemo izdati.

PROČITAJTE JOŠ - ISPOVEST POLICAJCA KOJI JE SPASAO DAVLjENICU: Borba sa ledenim Dunavom trajala 10 minuta

Kako je vreme odmicalo, 34-godišnjak je, srećom "popuštao", ali i dalje je odbijao da siđe. Iako je u jednom momentu krenuo da silazi, ubrzo se predomislio i ponovo vratio na vrh bandere.

Tada je ponovo počelo ubeđivanje, i gotovo pred ponoć, 34-godišnjak je ipak odlučio da se spusti.

ZAGRLjAJ I SUZE

NA kraju dvočasovne drame, policajci i 34-godišnjak su se zagrlili. Nisu izostale ni suze, jer se sve ipak dobro završilo i trud policajaca se isplatio. A razišli su se sa obećanjem da će uskoro zajedno popiti kafu.