SIGURNE smrti u ledenom Dunavu, četrdesettrogodišnju Novosađanku spasli su policajci iz Pogranične policije i policijskih ispostava Klisa i Stari grad. Borba za život ove žene, koja je prošlog četvrtka skočila sa Varadinskog mosta u dunavske talase, trajala je više od deset minuta, a hrabrim policajcima je u pomoć svojim čamcem priskočio Saša Lazičić, iz firme "Brodokomerc".

Drama na Dunavu, u kojoj su o životu i smrti odlučivale sekunde, počela je oko 14 časova, kada su građani, videvši skok žene u Dunav, pozvali policiju. Andrea Silić i njen kolega Aleksandar Petrović iz Policijske ispostava Klisa, za nekoliko trenutaka su bili kod mosta. Ugledavši ženu u vodi, bili su spremni da i oni urone u Dunav i izvade je iz vode.

- Odjednom je nestala iz našeg vidokruga, jaka vodena struja ju je odvukla između dva broda - prepričava dramatične trenutke Andrea, dodajući da je tada počela prava agonija. - Kolege iz Pogranične policije su čamcem "Brodokomerca" otišli do broda u potrazi za ženom.

Telo koje je plutalo pre nestanka između dva broda, video je i Jan Vrška, iz Pogranične policije. S obzirom na to da su njihovi čamci u zimovniku, kao strela je hitro pretrčao 300 metara do "Borodokomerca" i, objasnivši im šta se dogodilo, zamolio ih za čamac.

Pročitajte još - Otrgli je iz talasa ledenog Dunava

- Stigavši sa kolegama do broda, video sam ženu kojoj je lice bilo u vodi - priseća se Vrška, koji u graničnoj policiji radi 14 godina i koji je tokom dosadašnje službe iz Dunava spasao četvoro ljudi. - Nije bilo nimalo jednostavno niti lako da joj se priđe, ali sam uspeo da je uhvatim rukama i okrenem je na leđa. Posle desetak minuta provedenih u ledenoj vodi, već je bila sva plava. Srećom, uspeli smo da joj otvorimo ukočena usta, posle čega je počela pomalo da diše.

NAGRADA - Uprava Pogranične policije će kolegu Vršku, koji je učestvovao u spasavanju utopljenice iz Dunava, novčano nagraditi - kazao je, za "Novosti", Dragan Stefanović, načelnik Regionalnog centra pogranične policije u Novom Sadu. - Pokazao je izuzetnu hrabrost.

Kada je čamac stigao do obale, tu su već bili policajci iz interventne jedinice i saobraćajci, koji su, našavši se u blizini, došli da pomognu kolegama. Žena je bila u besvesnom stanju, a kada su je izneli na sigurno, neprestano su je masirali dok nije stigla Služba hitne pomoći i odvezla je u bolnicu.

Žena je, prema nezvaničnim saznanjima, prethodno 40 minuta stajala na mostu, a kada je skočila, mlatarala je rukama, kako se pretpostavlja, pokušavajući da pliva.


DOKTORKA

BAŠ u to vreme, Kejom je, kaže hrabri Vrška, biciklom prolazila doktorka anesteziolog, u društvu supruga. Odmah se zaustavila i prišla da pomogne.

- Dograbila je jedan štap i stavila ga ženi na usta, kako bi ostala otvorena da može da diše - ističe Vrška i doktorkin doprinos u spasavanju Novosađanke.