MALI Nišlija Andrija Stanišić (14) preminuo je u subotu nakon operacije uređnog deformiteta kičmenog stuba u privat.noj klinici "Atlas".

Moj Andrija je operisan 8. januara. Doktor je uspeo da mu ispravi kičmu, deformitet je nestao. Činilo se kao da je njegovim mukama došao kraj. Slikala sam ga ipokazala mu sliku, a on je oduševljeno rekao: “Mama, pa da li je moguće da sam ovo ja?”. Onda je sve počelo da se komplikuje, organi nisu prihvatili promenu u telu, jedno po jedno počelo je da otkazuje.

Ovo je za “Novosti” ispričala Mirjana Stanišić, majka malog Andrije Stanišića (15) iz Niša, koji je u subotu, nakon operacije uređnog deformiteta kičmenog stuba u privatnoj klinici "Atlas", preminuo. On je na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Beogradu dovezen u subotu iz privatne Opšte bolnice "Atlas" oko 10.20 radi ukazivanja lekarske pomoći. Preminuo je u 10.55 časova.

Grleći njegovu sliku, Mirjana kroz suze priča da je Andriji najveća želja bila da se što pre vrati u školu.


OVO JE ANDRIJA STANIŠIĆ KOJI JE PREMINUO POSLE OPERACIJE KIČME: Poslednja želja mu je bila da se vrati u školu (VIDEO)


- Rekao mi je: “Mama, pa ja ću već za dva meseca moći da se vratim u školu i to zdrav” - priča ona, dok joj se suze slivaju niz obraze, grleći sliku svog mališana. - Voleo je istoriju i geografiju, a odličan je bio u šahu. Nedavno je osvojio drugo mesto na takmičenju u šahu, voleo je da vozo bicikl, obožavao je da provodi vreme sa svojim mlađim sestricama.

- Sve je u prvi mah posle operacije bilo dobro. Operisao ga je namčki lekar, stručnjak. Svi sa klinike su dali više nego svoj maksimum i tokom operacije koja je trajala 12 sati i posle toga. Kada su ga operisali, lekar mi je rekao da dođem da ga slikam, jer je napokon potpuno ospravljen. Prve prognoze bile su ohrabrujuće, ali organi nisu prihvatili promene koje su nastale nakon toga. Dugo je sve bilo nagnječeno. Počelo je da otkazuje jedno po jedno. Izgubio je dosta krvi, nije mogao da mokri. Imao je izliv vode u stomaku. Reanimiran je tri puta, ali na žalost, nije mu bilo spasa – ispričala je sa teškom mukom ona.

Foto: Printskrin Jutjub Priče iz carskog grada

Njegova baka Jevica Lilić kaže da je Andrija sve oduševljavao svojim neverovatnim talentom.

- U školi je imao sve petice, uvek je sve znao. Toliko bistro dete, ma kao kompjuter. Voleo je da uči, voleo je svoje drugare. Ali, bio je jako osetljiv, organizam mu je bio slab, imao je česte upale respiratornih organa, no držao se nekako sve do prošle godine, kada se razboleo i pao u komu – priča njegova baka.

Inspekcija "češlja" privatnu bolnicu "Atlas"

Od toga dana trajala je ogromna borba za njegov život. Međutim, ovaj hrabar dečak imao je čak šest operacija pre toga - tri operacije kičmenog stuba i tri vezane za dvanaestopalačno crevo. Kako bi se njegovo stanje poboljšalo, bila je neophodna korekcija deformiteta kičme i ekspanzija grudnog koša pomoću posebnog implantanta.

Njegova porodica nije imala finansijske mogućnosti da plati intervenciju koja je potrebna, pa su se obraćali za pomoć i građanima. Kako su objasnili, Andrija je bio spreman za operaciju još krajem 2016. godine.

OGLASILA SE PRIVATNA KLINIKA "ATLAS": Bila je to operacija kojom se spasava život, operisao ga hirurg iz Nemačke, zahvat trajao 12 sati


Međutim, tada je doživeo anafilaktični šok, generalizovanu reakciju preosetljivosti, hipersenzitivnu alergiju - ona je nagla, često smrtonosna i nastaje posle primene parenteralnih lekova.

Tada je izvršena reanimacija u Niškom kliničkom centru, nakon čega je bio upućen na oporavak u Tursku. U beogradsku bolnicu bolnicu "Atlas" primljen je 6. januara radi operacije kičmenog stuba, a operaciju je izvršio doktor M. S. dva dana kasnije. Zasada se ne zna uzrok smrti, a po nalogu zamenika tužioca Višeg javnog tužilaštvu u Beogradu, telo dečaka transportovano je u Institut za sudsku medicinu radi obdukcije.


DOVEZEN IZ PRIVATNE KLINIKE GDE JE OPERISAO KIČMU: Dečak preminuo u Tiršovoj, istraga u toku


ZA ANDRIJU CELA SRBIJA PRIKUPLjALA NOVAC

Andrija je bolovao od kongenitalnog deformiteta kičmenog stuba, a za skupu operaciju njegova porodica obraćala se i Humanitarnoj organizaciji "Budi human". Novac je prikupljala i niška himanitarka Marina Adamović.


Foto: budihiman.rs


- Andrijini roditelji nisu imali prijatelja koji bi zdravstveni problem deteta spojio sa uticajnim ličnostima. Krenuli smo sami urličućući koliko nam je grlo dozvoljavalo. Grad se odazvao, narod, poznanici iz inostranstva, novinari... U pet do 12, sakupljen je novac, ali Andriji je bilo sve teže. Čekali smo vest, dočekali - spreman je, ipak, za operaciju posle par reanimacija zbog gušenja i oslabljdnog rada srca. Nastavljeno je drugo prikupljanje i ono je uspelo, zahvaljujući sugrađaninu koji je pokupio sav novac iz kuće, otišao u banku i doneo pozajmicu od 400.000 dinara! Obradovali smo se ponovo kada je majka napisala da je operisan i da je dobro, ali eto kako se sve završilo – rekla je ova niška humanitarka.