Specijalni sud u Beogradu izreći će sutra prvostepenu presudu nekadašnjem šefu kabineta Ministra unutršnjih poslova Branku Lazareviću i ostalim optuženima za odavanje poverljivih policijskih informacija kriminalnoj grupi Darka Šarića.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je predložilo sudu da Lazarevića proglasi krivim i osudi ga na kaznu ne manju od tri godine zatvora.

Za optuženog advokata iz Novog Sada Radovana Štrbca tužilaštvo je predložilo kaznu ne manju od dve godine zatvora.

PROČITAJTE JOŠ: Presuda Lazareviću 28. decembra

Kazne ne manje od godinu dana zatvora tužilac je tražio za policajca Borisa Garu i Rodoljuba Radulovića zvanog Miša Banana, koji je u bekstvu i kome se sudi u odsustvu.

Svi optuženi su tokom suđenja negirali da su počinili krivično delo odavanje službene tajne za koje se terete i na kraju tražili oslobađanje.

PROČITAJTE JOŠ:  Za Lazarevića traže tri godine robije!

U ovom slučaju za odavanje službene tajne zaprećena je najviša kazna od 5 godina zatvora.

Optuženi se terete da su tokom 2008. i 2009. prenosili poverljive policijske informacije Šariću pre pokretanja zvanicne istrage za šverc kokaina u oktobru 2009. godine.

U optužnom predlogu se navodi da je Gara prenosio ključne podatke Lazareviću o praćenju Šarićeve grupe, nakon čega je Lazarević te informacije prosledivao Štrpcu i Raduloviću, a oni Šariću.

To postupanje je, kako smatra Tužilaštvo za organizovani kriminal, ugrozilo istragu policije jer su pripadnici Šarićeve grupe promenili dotadašnji način komunikacije.

Šarić je počekom decembra, nakon ponovljenog suđenja, osuđen na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe koja je krijumcarila kokain iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Sudi mu se za pranje para u drugom postupku.