PRED Specijalnim sudom u Beogradu danas je okončano suđenje Branku Lazareviću, nekadašnjem šefu kabineta ministra unutrašnjih poslova, koji je sa Rodoljubom Radulovićem, Radovanom Štrpcem i Borisom Garom optužen da je odavao službene tajne Darku Šariću i pripadnicima njegove kriminalne grupe.

Zamenik tužioca Saša Ivanić u svojoj završnoj reči, u kojoj je, između ostalog, tvrdio da je dokazana krivica ove četvorice, zatražio je od suda da ih oglasi krivim i Lazarevića osudi na kaznu zatvora ne manju od tri godine, Štrpca na kaznu ne manju od dve godine, a Garu i Radulovića na kazne ne manje od godinu dana.


PROČITAJTE JOŠ: Ukinuta presuda za ranjavanje policajca u Novom Pazaru

Pre iznošenja završne reči, Lazarević je prvi put izneo odbranu, tvrdeći da navodi tužilaštva nisu tačni, da nije član nikakve organizovane kriminalne grupe, da nije odavao nikakve tajne Šariću niti bilo kom njegovom, ističući da je optužen samo zato što je bio šef kabineta Ivice Dačića.

- Dok sam bio na toj funkciji samo sam izvršavao naloge ministra, a on mi nikada ništa nezakonito nije naredio - rekao je Lazarević. - Nisam imao nikakvih informacija o posebnim merama nadzora kao šef kabineta, pa samim tim nisam odao niti jedan tajni podatak.

Govoreći o odbeglom Raduloviću, naveo je da ga je sa njim upoznao Dačić, koga je ovaj predstavio kao svog prijatelja. Rekao je da se nije bavio time ko je on, jer je to posao zaposlenih u kontraobaveštajnoj zaštiti ministra. Prema Lazarevićevom mišljenju, očigledno je da je ta zaštita izostala namerno.


Rodoljub Radulović i Radovan Štrbac

- Sa Radulovićem sam komunicirao nakon što je neuspešno pokušavao da dobije ministra ili kad ovaj odloži sastanak - rekao je optuženi. - Takva praksa je uobičajena i u skladu je sa poslovima koje sam obavljao. Radulović i ja smo se jednom sreli u kafiću "Zodijak" i tada sam od njega dobio na poklon telefon marke "blekberi". To je bio poklon od prijatelja ministra i nisam samo ja dobio poklon. Komunikaciju sa Radulovićem sam prekinuo kada sam od sada pokojnog Mikija Rakića u leto 2009. godine saznao da je ovaj pod lupom policije.

Lazarević je istakao da je veoma nezadovoljan što tokom postupka kao svedok nije saslušan Ivica Dačić, jer je on, kako tvrdi najpozvaniji da kaže kakvim je informacijama raspolagao, a kakvim nije, kao i kako ga je upoznao sa Radulovićem i o čemu su tada pričali.

- Optužen sam da bih se kriminalizovao, jer sam tada nekome smetao - ustvrdio je Lazarević, dodajući da afera "Lazarević" ne postoji i da je ona sramota za policiju i pravosuđe.


PROČITAJTE JOŠ: ZAVRŠENA ISTRAGA TUČE NA TURNIRU: Fudbaler-amater zbog udaraca završio u komi

DA PLATI 700 EVRA

ZAMENIK tužioca Saša Ivanić je pored zatvorske kazne za Branka Lazarevića tražio i da mu sud oduzme imovinsku korist od 700 evra u dinarskoj protivvrednosti. Na toliko je, inače, procenjena vrednost "blekberija", koji je dobio od Rodoljuba Radulovića.