VOZAČI koji se na Koridor 10 uključe u prestonici, na naplatnoj stanici Beograd će uzimati kartice, a račun će plaćati u Preševu. Vlada Srbije dala je u četvrtak saglasnost na Odluku o visini putarine, a ceh za vožnju na ovoj trasi će biti 1.460 dinara, 110 dinara manje nego do sada. Trenutno vozači automobila putarinu plaćaju 900 dinara u Nišu, 70 u Doljevcu i 600 na Preševu, što je 1.570 dinara.

Cilj je da se ubrza saobraćaj kroz Srbiju i zbog toga će biti prvo "ugašene", a zatim i potpuno uklonjene NS Nais i Doljevac. Tako će vozači bez zaustavljanja moći da voze trasom od glavnog grada do makedonske granice.

U Odluci VS piše da stupa na snagu prvog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku", tako da će se već narednih dana znati kada će početi zatvoreni sistem naplate. Umesto dosadašnjih rampi, ulazi i izlazi na auto-put kod Niša će biti kod malčanske petlje, na ulazu u grad kod kasarne "Mija Stanimirović", kod Novog Sela i kod Matejevca.

Pročitajte još - Završetak istočnog kraka Koridora 10 ka Bugarskoj menja i sistem naplate putarine: Evo koliki ceh će svaki vozač plaćati

Na Južnom kraku Koridora 10 funkcionisaće 13 naplatnih stanica: Niš jug, Merošina, Doljevac selo, Brestovac, Leskovac centar, Leskovac jug, Grdelica, Predejane, Vladičin Han, Vranje, Bujanovac sever, Bujanovac jug i Preševo.

Novi režim naplate biće uspostavljen i na istočnom kraku Koridora 10, ka Bugarskoj, koji se za saobraćaj u celosti otvara 9. novembra. U Odluci VS piše da će vozači putničkih automobila za putovanje od Beograda do Dimitrovgrada plaćati 1.290 dinara, vozači autobusa 3.860, a kamiondžije 7.720.

"PUTEVI" SPREMNI ZA SNEG

"PUTEVI Srbije" su spremni za predstojeću zimsku sezonu - izjavio je Zoran Stoisavljević, izvršni direktor sektora za održavanje državnih puteva prvog i drugog reda. - Mehanizacija je obnovljena i ljudi su pripremljeni za sve moguće izazove. Zaduženi smo za 15.061 kilometar puteva, od čega su 5.992 prvog reda. Imamo 744 vozila, 331 mašinu i 2.171 radnika u jednoj smeni. Na 172 punkta biće angažovano ljudstvo i mehanizacija, ali i 90.388 tona soli. Prve snežne padavine se očekuju krajem novembra, ali u brdskim krajevima.