Završetak istočnog kraka Koridora 10 ka Bugarskoj menja i sistem naplate putarine: Evo koliki ceh će svaki vozač plaćati

Z. Radović

01. 11. 2019. u 11:10

Nova cena putarine između Niša i Dimitrovgrada. Funkcionisaće 13 naplatnih stanica

Завршетак источног крака Коридора 10 ка Бугарској мења и систем наплате путарине: Ево колики цех ће сваки возач плаћати

Naplatna rampa Dimitrovgrad Foto M. Popović

PUTARINA između Niša i Dimitrovgrada vozače će koštati oko 350 dinara, saznaju nezvanično "Novosti". Istočni krak Koridora 10 konačno bi 9. novembra trebalo da bude otvoren za saobraćaj u punom profilu od 87 kilometra. Sa završetkom poslednjih 12,3 kilometara auto-puta uvodi se i novi, zatvoreni sistem naplate putarine na ovom potezu. U "Putevima Srbije" ističu da će datum početka naplate putarine odrediti Vlada Srbije.

Do sada su svi vozači koji idu ka Bugarskoj naknadu plaćali samo na naplatnoj stanici Dimitrovgrad, i to 210 dinara. Kada ceo potez bude otvoren za saobraćaj, sa uvođenjem zatvorenog sistema naplate, svaki šofer će plaćati ceh u zavisnosti od toga gde se uključio na Koridor 10.

- Nakon završetka radova na izgradnji deonice auto-puta na istočnom kraku, steći će se uslovi za uspostavljanje zatvorenog sistema naplate putarine od Beograda do Dimitrovgrada - objašnjavaju u "Putevima Srbije". - Sistem naplate na ovoj deonici će biti spreman po puštanju u rad punog profila saobraćajnice.

U "Putevima" navode da će se, uspostavljanjem zatvorenog sistema naplate putarine, cena obračunavati po pređenom kilometru, u skladu sa Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara. Prema cenovniku, naknada za prvu kategoriju vozila, u koju spadaju putnički automobili je 4,0728 dinara po pređenom kilometru.

Vozači autobusa trenutno plaćaju 630 dinara na naplatnoj stanici Dimitrovgrad, a uskoro će ih putarina koštati oko 1.100 dinara. Kamiondžije sada izdavajaju 1.250, a ceh će im ubuduće biti oko 2.100 dinara.

- Građani koji iz pravca Niša žele da idu ka Dimitrovgradu, moći će da se uključe na auto-put na jednoj od četiri naplatne stanice u zoni Niš sever, Niš istok, Niš Malča i Niš jug - kažu u "Putevima". - Takođe će moći da uđu i na petljama Pirot istok, Pirot zapad i Bela Palanka.

NA JUGU 13 RAMPI

NOVINA u naplati putarine će biti i na južnom kraku Koridora 10. Narednih dana će se znati kada će tačno biti "ugašene" naplatne rampe Nais i Doljevac kod Niša. Umesto njih, ulazi i izlazi na auto-put će biti kod malčanske petlje, na ulazu u grad kod kasarne "Mija Stanimirović", kod Novog Sela i kod Matejevca. Vozači koji se uključe u Beogradu, putarinu će ubuduće plaćati samo na jednoj rampi, kada se isključe sa auto-puta, jer će ostati samo bočne naplatne stanice. Funkcionisaće 13 naplatnih stanica Niš jug, Merošina, Doljevac selo, Brestovac, Leskovac centar, Leskovac jug, Grdelica, Predejane, Vladičin Han, Vranje, Bujanovac sever, Bujanovac jug i Preševo.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Djordje

03.11.2019. 09:54

I, normalno, sa ovim cenama kamioni i automobili ce ici magistralnim putevima. Autobuski prevoznici ce vec korigovati cene i "svaliti" na svoje putnike. Ko je lud da toliko placa putarinu. Ko odredjuje ove cene gleda samo da odere ovaj narod. Da li je uopste pogledao cene vinjeta u okolnim drzavama. Ovo je sramota. Dokle vise?