MINISTAR privrede Goran Knežević, predsednik i generalni direktor kompanije "Jangu Huataj hemikl" Venbo Vang i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić potisali su memorandum o razumevanju Ministarstva privrede Srbije i ove kineske kompanije, jednog od glavnih kooperanata kompanije "Linglong tajer", koji vodi ka novoj investiciji u Zrenjaninu.

Pročitajte još: Nova kineska investicija u gradu na obalama Begeja

"Jangu Huataj hemikl" se bavi proizvodnjom sintetičkog kaučuka za gumarsku industriju, ali u većem obimu i po najsavremenijoj inovativnoj tehnologiji. Kako je naglasio predsednik i generalni direktor kompanije Venbo Vang, ovo je prvi projekat izgradnje fabrike van Kine, u vrednosti 30 miliona evra. Fabrika će biti izgrađena u Zrenjaninu na osam hektara zemljišta i zapošljavaće 101 radnika.

Pročitajte još: Svilajnac dobija Regionalni inovacioni startap centar

- Procena je da na godišnjem nivou prodajemo naše proizvode u vrednosti 40 milona evra, uz šest registrovanih patenata i najnoviju proizvodnu tehnologiju, koju planiramo da stavimo u funkciju za tri godine i na taj način doprinesemo razvoju lokalne privrede i ojačamo tržište u Evropi, Rusiji i Americi - naglasio je Venbo Vang, uz napomenu da je proizvodni proces potpuno zatvoren i da ne generiše zagađenja kao što su otpadni gas i otpadne vode ili neke druge supstance i da je njegova kompanija treća u svetu koja je ovladala ovom tehnologijom, posle firmi iz SAD i Japana.

"Huataj" je, inače, jedna od vodećih firmi u oblasti hemijske industrije u Kini, a pripada kineskom udruženju gumarske industrije i aktivno promoviše proces zaštite životne sredine i drži se održivog razvoja u proizvodnji.

Zadovoljstvo nije skrivao ni ministar privrede, Zrenjaninac Goran Knežević.

- Velika mi je čast što sam učesnik potpisivanja memoranduma sa kompanijom "Huataj" o investiciji vrednoj između 30 miliona i 40 miliona evra. Nova investicija je izuzetno značajna za dalji razvoj Zrenjanina, veće plate i standard naših građana - naglasio je ministar Knežević.

u ZONi "JUGOISTOK" JOŠ 500 HEKTARA

Gradonačelnik Čedomir Janjić naglasio je dobrobit od dolaska prvog kineskog investitora u Zrenjanin, kompanije "Linglon tajer", koja će u novu fabriku koja se gradi investirati oko milijardu dolara, i koja će za sobom logično da privuče svoje poslovne partnere:

- Dolazak njihovog strateškog partnera je svakako odlična vest, ali i logičan potez. Prošle godine smo objavili da smo popunili naše tri industrijske zone i da zonu "Jugoistok" hoćemo da proširimo za još 500 hektara. Bilo je i nerazumevanja tog poteza u delu javnosti, ali dolaskom kineskih investitora malo će nam biti i to proširenje.