ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA

HRVATSKO tržište, uprkos donekle promenjenom poslovnom ambijentu, i dalje je najzatvorenije kada su u pitanju ulaganja srpskih privrednika. Podatak da je Hrvatska u Srbiju od 1993. godine uložila blizu 800 miliona evra, a obrnuto tek četrdesetak, dovoljno govori.

Pokušaji srpskih preduzeća da ulažu u hrvatska godinama su zaustavljani netržišnim potezima. I sada, kada su barijere malo popustile, javnost je ipak ostala u šoku zbog činjenice da Srbin kupuje kultnu hrvatsku kompaniju, konditorsku fabriku "Kraš". I Nebojša Šaranović, vlasnik kompanije "Kapa star limited", koji je prethodnih dana na berzi kupio desetak odsto "Kraša", ali ni "Braća Pivac", koji su "pustili" deonice na berzu, zasada se ne oglašavaju o daljim potezima.


PROČITAJTE JOŠ: Šaranović ponovo tajni kupac "Kraša"?

Kada je Ivica Todorić krenuo u "pohod na istok", nikome to nije bilo posebno iznenađenje. Kao ni kada se Emil Tedeski širio na srpsko tržište, ali i drugi hrvatski biznismeni od kojih mnogi ne bi preživeli da nisu ulagali u Srbiju. Hrvatski proizvodi na policama srpskih marketa su uobičajeni, za mnoge u Srbiji popularni kao i domaći, ali u Hrvatskoj su srpski proizvodi još uvek retkost.

- Sećate se one Titove "Tuđe nećemo, svoje ne damo". U slučaju trgovanja i investiranja sa Srbijom moglo bi da zvuči "Tuđe hoćemo, svoje ne damo" - kaže Dubravko Ralić, vlasnik IT kompanije, čiji su prijatelji poslovni ljudi iz Srbije imali loše iskustvo kada su želeli da investiraju u Hrvatsku. - Čekale su ih mnogobrojne prepreke, pa su odustali.

Pokazuju to i zvanični podaci. Hrvatska je i dalje zatvorena tvrđava za grinfild investicije, pa su daleko povoljniji uslovi za investiranje u Srbiji i Mađarskoj. Svetska banka tako Hrvatsku stavlja na 58. mesto među zemljama koje su omiljene za investitore, dok je Srbija na 43. Ima i pozitivnih primera da se brže i lakše posluje. Tako kompanije u Osječko-baranjskoj županiji imaju partnere iz Vojvodine na mnogim projektima koji se finansiraju iz fondova u Briselu.


ROBNA RAZMENA

HRVATI nisu imali gotovo nikakve prepreke ni da njihova roba dođe na srpsko tržište. Pokazuju to i podaci o robnoj razmeni proteklih pet godina od 1,24 milijarde evra, s tim da su Hrvati izvozili u Srbiju robu u vrednosti od 700 miliona.


PROČITAJTE JOŠ: U kupovinu "Kraša" uključio se novi tajni kupac

TURIZAM

JEDNA od prvih srpskih investicija u hrvatski turizam pre dve godine je ulazak "MK grupe" Miodraga Kostića u hotel "Keminski" u Savudriji. Rezultati poslovanja su pozitivni, a zabeležen je rast od pet odsto.