ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


АКЦИЈЕ "Краша" достигле су рекорд свих рекорда и продају се за више од 900 куна или 120 евра, а тренд раста се наставља. Уз Небојшу Шарановића, који је сада и званично "у игри" уз мале акционаре и "Браћу Пивац", појавио се и четврти купац за кога у овом часу нико не зна ко је. Купио је акција за мање од два одсто, а неки економски аналитичари сматрају да није немогуће да се баш Шарановић крије и иза тих трансакција.

До сада је, само у овом месецу, продато акција "Краша" за 207 милиона куна или 27 милиона евра, што је свакако рекорд. Власника је променило чак 18 одсто акција, а цена једне акције порасла је готово 250 одсто у односу на крај августа. У куповину се укључио и "Краш д. д.", па је незнатно повећао портфељ и сада поседује 5,07 одсто акција, али без права гласа. И даље већину акција имају "Браћа Пивац" и мали акционари који се не изјашњавају шта ће са њима, али их засада и не продају.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мали акционари "Краша" неће Шарановића

У Хрватској, након првог шока, више нема званичних реакција на Шарановићев "удар" на "Краш". Остају само нагађања док пословни човек из Србије ћути. Добро обавештени хрватски брокер за "Новости" тврди да финансијски свет ионако не познаје границе и да улазак Шарановића на хрватско тржиште никога не сме да изненади. На срећу, иако су политичке околности неповољне за српско-хрватске односе, до сада нико није постављао питање због чега је финансијски моћан Србин заинтересован за моћну хрватску компанију. "Камо среће да је таквих аквизиција више", говори наш саговорник.


Ни хрватски пословни свет није превише узбуђен због намера Шарановића да купи што више акција "Краша", иако и даље колају разне теорије због чега то чини. Наиме, како сада стоје ствари, ни "Браћа Пивац" ни мали акционари и даље не желе да продају своје акције, али тешко је проценити шта ће се догађати у скорој будућности. Још пре двадесетак дана било је извесно да ће "Браћа Пивац" и трговачко друштво "Краш-ЕСОП" постићи договор о заједничком вођењу компаније, а онда су догађаји отишли другим смером.

Из Месне индустрије "Браћа Пивац" може само да се чује да је завршен један успешни инвестициони циклус усмерен и према ППК карловачкој месној индустрији и Месној индустрији "Вајда" из Чаковца и да је све то отворило врата амбицијама да преузму "Краш". "Браћа Пивац" су проценила да је реч о изузетно перспективној компанији која може ојачати и на хрватском тржишту, али и на оном у земљама окружења.

ДУПЛО ВИШЕ ОД РЕАЛНЕ ЦЕНЕ

ОЧИТО је слична и Шарановићева процена, иако економски стручњак Андреј Грубишић сматра да је садашња цена акције превисока и да је компанија прецењена. По њему, није искључено да Шарановић у неком тренутку и прода своје акције ако процени да на тој трансакцији може да заради, док већина аналитичара сматра да је то мање известан сценарио. Наиме, Шарановић је, по мишљењу готово свих у Хрватској, купио акције по двоструко вишој цени од реалне и тешко да може још на њима и да заради.