PRIVREDNE komore Srbije i Luksemburga danas su u Luksemburgu zaključile Memorandum o razumevanju radi jačanja ekonomskih veza, povećanja investicija i spoljnotrgovinske razmene, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Dokument su, kako se navodi, u prisustvu premijera Srbije i Luksemburga Ane Brnabić i Gzavijea Betela, potpisali predsednici privrednih komora Marko Čadež i Lik Friden, uz poruku da dve zemlje imaju veliki potencijal za jačanje saradnje, posebno u oblasti informacionih tehnologija.Predsednik PKS Marko Čadež, koji u Luksembrugu boravi kao član delegacije Srbije sa premijerkom Anom Brnabić na čelu, izjavio je da Memorandum predstavlja početak konkretne saradnje sa Luksemburgom koja će značiti planiranje zajedničkih projekata, konferencija, razmenu informacija, ali i dolazak investicija.

Čadež je najavio da će prva u nizu aktivnosti biti organizovanje konferencije u Beogradu na proleće između inovativnih kompanija iz Srbije koje pružaju usluge za finansijski sektor i kompanija iz Luksemburga.

"Potencijal za veću saradnju između Srbije i Luksemburga vidimo u inovativnim kompanijama koje, pre svega, rade za bankarski sektor i sektor finansijskih usluga", rekao je Čadež.

Dodao je da je "takvih kompanija u Srbiji mnogo i da to naročito za njih može biti potencijal".

PROČITAJTE JOŠ - Predsednik Srbije se sastao sa premijerom Luksemburga

Čadež je, na Poslovnom forumu u Startap centru u Privrednoj komori Luksemburga, predstavio investicioni potencijal Srbije, uslove poslovanja i prednosti ulaganja.


Foto Tanjug

Srbija je, kako je istakao, povoljna investiciona destinacija za luksemburške kompanije, osim u IT sektoru, i za ulaganja u energetici, zaštiti životne sredine, automobilskoj, metalskoj, mašinskoj, tekstilnoj industriji.

Predsednik Privredne komore Luksemburga Lik Friden istakao je da je Srbija napravila veliki napredak u poslednjoj deceniji, kao i da postoji potencijal za saradnju, posebno u oblastima finansijskih usluga, IT i celoj oblasti digitalnih tehnologija.

"Danas smo međusobno povezani više nego ikada i mi verujemo u prekograničnu saradnju, tako da će saradnja privrednih komora dve zemlje dovesti do korišćenja mogućnosti", rekao je Friden.

Trgovinski odnosi Srbije i Luksemburga, prema njegovim rečima, nisu na zadovoljavajućem nivou pa je "dobro što su u poseti premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik PKS kako bi predstavili potencijale zemlje".


Foto Tanjug

"Nadam se da ćemo u narednim godinama imati sve jaču ekonomsku saradnju na dobrobit kompanija i građana obe zemlje", rekao je Friden.

PROČITAJTE JOŠ - PREMIJERKA U LUKSEMBURGU: Balkan u EU znači mir i prosperitet za sve; Nadamo se nastavku dijaloga posle izbora na Kosmetu

Premijerka Ana Brnabić istakla je u Startap centru u Luksemburgu da Srbija želi da bude jedan od lidera Četvrte industrijske revolucije i da se pozicionira kao jedna od najkonkurentnijih zemalja za investicije, obrazovanje, istraživanje i inovacije.

"Srbija želi da bude jedan od lidera Četvrte industrijske revolucije i investiramo sve što imamo u to, pa se radujem što ćemo raditi sa Luksemburgom, kako bi obe zemlje iskoristile kreativnost, inovacije i znanje kako bismo napredovali", rekla je Brnabić.