KRUŠEVAC - VLADA Republike Srbije uložila je 42 miliona dinara u izgradnju i opremanje Regionalnog inovacionog startap centra, koji je zvanično počeo sa radom u Kruševcu. Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović napominje da su mladim ljudima omogućeni izuzetno moderni uslovi za razvijanje proizvoda i poslovanja.


Pročitajte još: Popović: Uskoro prvi inovacioni regionalni startap centri


- Mladi će u 300 kvadrata raditi na namodernijoj opremi, a Vlada je obezbedila i sredstva za sve sadržaje koji će se u bućnosti dešavati u centru - navodi ministar Nenad Popović. -Veoma je važno da se mladim startap kompanijama, mladim inižnjerima, učenicima omogući pravna, finansijska, mentorska podrška, da ih neko vodi kroz proces markentinga, promocije znanja i dovođenja ideja do valorizacije na tržištu. Ovaj trend izgradnje ćemo nastaviti, koriste ga najrazvijenije zemlje u svetu. Koncetracija znanja ne treba da bude samo u velikim univerzitetskim centrima.


Pročitajte još: Popović o saradnji sa Guglom: Inovativno preduzetništvo budućnost Srbije


Ministar dodaje da se u kruševačkom centru, kao i u Srbiji razvijaju blokčejn tehnologije, kao i da je ta činjenica prepoznata u svetu. U isto vreme, veliki signal strateškim investitorima, dodaje ministar je i visoko vrednovanje znanja naših inžinjera.

-Sa ovakvim programima ćemo nastaviti, a budući da Kruševac ima odličnu industiju i izvanredno srednje tehničko obrzaovanje, nadam se da će u budućnosti biti prostora za otvaranje Tehničkog fakulteta, kao i industrijskog parka, o čemu smo razgovarali sa gradskim rukovodstvom - iznosi ministar Popović.

Da koriste opremljenu računarsku prostoriju sa 34 umrežena kompjutera, ali i posebnu prostoriju sa računarima predviđenim za rad sa profesionalnim softverima za programiranje, inžinjering, mašinstvo, odlučili su se mnogi budući preduzetnici. Među njima su i studenti Nikola Perić, Mladen Dubovac i Aleksandar Đorđević.

- Trenutno radimo na aplikaciji koja pomaže svim firmama koje se bave bilo kakvim transportom,
ljudi ili robe, da u realnom vremeu prate “paket” i u svakom trenutku znaju lokaciju pošiljke ili putnika-objašnjava za “Novosti” student programiranja Aleksandar Đorđević(21). - Cela priča je bazirana na aplikacijama,koje automatizuju neke poslove, na primer, knjigovodstvene, tako da svako na svom telefonu može da isprati proces i da dobije potrebne podatke.


PODRŠKA

U Biznis inkubator centru pod čijim okriljem je otvoren Regionalni inovacioni startap centar veruju da će na ovaj način uspeti da pomognu mladim ljudima da usavrše i razvijaju inovacije i kreativno razmišljanje, kao i da kroz nekoliko godina imaju uspešne privredne subjekte u gradu.

- Konkurs za korisnike centra upravo je završen i do 5. septembra pogledaćemo sve prijave, kako bi videli koliko su inovativne ideje koje se predlažu - objašnjava Dragana Bogdanović, direktorka BIC,dodajući da je ova ustanova uložila dva miliona dinara za potrebe izgradnje RISC.- Imaćemo oko 30 mladih ljudi, što je optimalan broj za kvalitetan rad. Prvih šest meseci sve usluge biće besplatne, a jednom nedeljno održavaće se obuke prilagođene korisnicima. Korisnici će moći da apliciraju za sredstva Nacionalne službe za zapošljavanje i grada Kruševca, koji se odnose na samozapošljavanje i očekujem da će veliki broj njih i registrovati firme tokom proleća, kada se pozivi za subvencije i raspisuju.