UOBIČAJENO je da mu cene tokom leta - padaju, ali povrće je proteklih dana sve skuplje. Za kilogram paradajza na pojedinim beogradskim pijacama traži se i do 250 dinara, a Piroćanci umesto 80 dinara, crvene plodove plaćaju i do 170 dinara. Cena paprika nikako da se "spusti" ispod 150 dinara, a u Novom Sadu dostiže i 250 dinara. Sve to posledica je znatno manjeg roda povrća. Prinosi su zbog loših vremenskih uslova, u pojedinim delovima Srbije i - prepolovljeni.

U Leskovcu, tradicionalnom povrtarskom kraju, kilogram paradajza se na Kvantaškoj pijaci može kupiti po ceni od 110 do 120, dok kilogram paprike košta 70 do 75 dinara. Povrtari ističu da je to realna cena u trenutnom odnosu ponude i potražnje. Robe je manje na tržištu što je posledica loših vremenskih prilika odnosno otežanih uslova proizvodnje. Prinosi paradajza na otvorenom su prepolovljeni, dok su u zaštićenim uslovima, pod plastenicima, uglavnom manji za 10 do 20 odsto.


PROČITAJTE JOŠ: I žito ispašta zbog vremena

- Česte promene vremena, mnogo kišnih dana, bilo je i bolesti. Ostali smo bar bez polovine očekivanog prinosa. Nije bilo lako održati ovogodišnju proizvodnju, pa je logično da je cena paradajza takva kakva je - kaže Marko Nikolić, jedan od vlasotinačkih proizvođača koga smo zatekli dok trguje na leskovačkoj Kvantaškoj pijaci.

Povrtari u Leskovcu negiraju spekulacije da ovdašnja roba odlazi u izvoz, pa da zbog toga cena na domaćem tržištu raste.

- Verujte da robe nema dovoljno ni za domaće tržište, a cene koje postižemo kod nas nisu prihvatljive ni za izvoznike jer tu robu, naravno jeftiniju, mogu da nađu na drugom mestu. Jednostavno robe nema, a ovdašnji kupci je traže, pa je logično da cena raste. Nisam iznenađen što je paradajz na pijacama u Beogradu dvostruko skuplji nego kad se kupuje "na veliko" u Leskovcu. Uvek je bilo tako, ali proizvođači od toga nemaju ništa već "kajmak skupljaju" nakupci - zaključuje Boban Ilić, povrtar iz Donjeg Krajinca.

Krompir "papren"

U Leskovcu se paradajz "na malo" prodaje po ceni od 130 do 150 dinara, a paprika za 80 do 100 dinara za kilogram. Ona se može kupiti i na komad i tada je njena cena, u zavisnosti od kvaliteta, od osam do 10 dinara.

Cena paradajza na vranjskoj pijaci je od 80 do 120 dinara po kilogramu, dok se paprike prodaju poceni od 80 dinara. Prodavci su zadovoljni cenama, a retki proizvođači iz ovog kraja kažu da ipak čuveni makedonski paradajz i leskovačka paprika diktiraju cene i da se oni uglavnom prilagođavaju tim tržišnim cenama.

Poslednjih dana, cena paradajza u Pirotu je gotovo duplirana: sa 80 dinara po kilogramu prvoklasnog paradajza na 150 do 170 dinara koliko košta danas. Oni koji rade na Tijabarskoj pijaci, kažu da je povećanje usledilo zato što je plastenička proizvodnja uglavnom prodata, dok iz otvorenih bašta zbog vremenskih prilika paradajz još uvek nije za branje, odnosno nije zreo. Tako da je usledila nestašica koja će, kako tvrde prodavci, potrajati desetak dana. Shodno tome, tržište je reagovalo, pa su cene odmah duplirane. U istom odnosu i iz istog razloga poskupela je i paprika, ali i krastavci. Glavni snabdevači pirotske pijace su iz Leskovca i okoline, ali i sa niškog kvantaša.

Voće prihvatljivo

Manja ponuda, a velika potražnja, glavni je uzrok visokih cena povrća, posebno paradajza i paprike na pijačnim tezgama u Novom Sadu, smatraju proizvođači. Kilogram paradajza, u zavisnosti od kvaliteta, Novosađani plaćaju od 60 do čak 200 dinara za kilogram. Paprika je još skuplja, pa tako za kilogram ovog povrća treba izdvojiti od 70 do čak 250 dinara.


PROČITAJTE JOŠ: Subvencije se bar petostruko vrate

Nenad Panić, povrtar iz Vilova, na jugu Bačke, kaže da je ovakvu situaciju najviše uticale vremenske prilike, zbog čega je ovog povrća manje na tezgama nego lane.

- Više faktora utiče, ali je godina generalno bila loša za paradajz, jer je proleće bilo veoma kišovito - objašnjava Panić. - Paradajz proizveden u plastenicima je obran ili je na izmaku proizvođači pripremaju setvu nekog drugog povrća. Paradajz posađen na njivama je zbog velike količine kiše u maju i junu propao, tako da ga nema dovoljno za tržište.

KAO U ENGLESKOJ

CENE paradajza na beogradskim pijacama dostigle su cene najskupljih uličnih marketa u razvijenim zemljama Evrope. Ovo je slika od pre tri dana iz jedne ulične piljare u gradu Česteru , na severu Engleske. Kilogram omiljenog povrća košta 2,2 funti, ili oko 286 dinara.