BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa britanskim komesarom za trgovinu sa Evropom Endrjuom Mičelom o razvoju ekonomske i trgovinske saradnje dve zemlje, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić je ocenila da je ekonomska saradnja dobra, ali da je i dalje ispod realnih mogućnosti i da ima prostora za razvoj i unapređenje odnosa, navodi se u saopštenju.

Ona je kazala i da se nada da će budući trgovinski odnosi Srbije i Velike Britanije biti definisani kroz zaključenje bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini uz uvažavanje interesa obe strane.

PROČITAJTE JOŠ - Brnabić: Beograd i Novi Sad na mapi svetskih startap centara

Mičel je rekao da je veoma zadovoljan što će Velika Britanija, kroz realizaciju projekta Moravskog koridora, učestvovati u procesu izgradnje putne infrastrukture u Srbiji, i da je britanska poslovna zajednica veoma zainteresovana da se uključi u te projekte, stoji u saopštenju.

Dodao je da je Velika Britanija odlučna u nameri da dalje razvija trgovinske odnose sa Srbijom. Brnabić je zahvalila Velikoj Britaniji za podršku razvoju e-uprave u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

BRNABIĆ SA ŠEFOM MISIJE MMF

Predsednica Vlade Ana Brnabić i šef Misije MMF Jan Kes Martejn razgovarali su danas o sprovođenju i efektima aktuelnog savetodavnog programa koji Srbija ima s tom finansijskom organizacijom - reformama Poreske uprave, reformama plata, nastavku reforme javnih preduzeća.

Takođe su razgovarali o donošenju fiskalnih pravila koja uključuju formulu za indeksaciju penzija i nastavak sprovođenja strukturnih reformi.

Premijerka Brnabić izvestila je šefa Misije MMF-a da projekcija rasta BDP-a za ovu godinu ostaje 3,5 odsto.

Najveći rast u prvim mesecima ove godine ima sektor građevinarstva, objasnila je premijerka i dodala da on iznosi čak više od 13 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Naglasila je da će vrednost novog investicionog ciklusa za infrastrukturne projekte u Srbiji biti veći od osam milijardi evra.

Šef misije MMF Jan Kes Martejn je pohvalio odlične rezultate po pitanju stranih direktnih investicija, koje su ove godine u prva četiri meseca iznosile 1,2 milijarde evra, što je bolji rezultat nego prošle godine.

On je istakao da je potrebno stvoriti više fiskalnog prostora za veće ulaganje domaćeg privrednog sektora, što bi znatno povećalo rast BDP-a i ojačalo privatni sektor.

Na sastanku je zaključeno da je neophodno više raditi na sprečavanju odliva stručnog kadra iz Srbije, što je prema rečima šefa misije MMF-a zajednički problem za sve države regiona.

Premijerka Brnabić je istakla da je Agencija za cirkularne migracije, koja će biti osnovana, deo strategije povratka naših ljudi koji žive i rade u inostranstvu.

Agencija bi, prema njenim rečima trebalo da im pruži svu neophodnu podršku po tom pitanju.

Vlada Srbije intenzivno radi na sprečavanju korupcije na svim nivoima, objasnila je predsednica vlade, dodajući da je zakon o borbi protiv korupcije prošao vladu i da je trenutno u skupštinskoj proceduri, navodi se u saopštenju.

Zahvaljujući efikasnoj eUpravi znatno je smanjena mogućnost korupcije i omogućena veća transparentnost državnog aparata, rekla je premijerka.

Poseban akcenat države je na sprečavanju sive ekonomije, napomenula je Brnabić i osvrnula se na novu aplikaciju eInspektor koja je počela sa radom početkom ove godine i koja će omogućiti umrežavanje svih inspekcija i bolje praćenje rada inspektora.

Premijerka je najavila da od septembra ove godine počinje primena jedinstvenog obrazovnog broja, koji bi trebalo da omogući praćenje učenika tokom školovanja, ali i efikasnost i poslovanje obrazovnih institucija.

Takođe, učenici, studenti i njihovi roditelji će zahvaljujući informacijama koje će biti na jednom mestu moći da saznaju sve o željenoj obrazovnoj instituciji, mogućnostima zaposlenja i koliku platu mogu očekivati za određene obrazovne profile, objasnila je premijerka.