VANREDNA sednica Vlade, na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti usvajanje Zakona o konverziji duga u švajcarskim francima u evro, zakazana je, ipak, za utorak, 16.april, za rane prepodnevne sate. Leks specijalis bi potom trebalo da bude upućen u skupštinsku proceduru, na usvajanje po hitnom postupku.

Usaglašavanje još nekolicine suprotstavljenih stavova bankara i dužnika uslovilo je prebacivanje već najavljene sednice sa ponedeljka na utorak. Ko će i koliko biti zadovoljan rešenjem, zavisiće od toga kada se i kod koga zadužio, po kojoj i kakvoj kamati i koliko je do sada otplatio.

Sistemsko rešenje podrazumeva otpis 38 odsto preostalog duga, uz konverziju u evro. Po srednjem kursu franka i evra na dan konverzije. Kamatna stopa po kojoj će ovi dužnici otplaćivati stambene kredite sada vezane za evro, kako nezvanično saznajemo, ipak će biti različite. Odnosno, zavisiće od konkretne banke svakog dužnika - onoliko koliko iznosi kamatna stopa na evro indeksirani kredit u trenutnoj ponudi njegove banke. S obzirom na to da ima i banaka koje su u protekloj deceniji prodate nekim drugim bankama, pa dužnik u "švajcarcima" sada pripada njima, predviđeni su i neki posebni modeli kamatnih stopa za njih.

Pročitajte još - Leks specijalis za ''švajcarce''

Predviđene su, kako saznajemo, i svojevrsne poreske olakšice, kojima bi zaduženi u "švajcarcima" bili oslobođeni plaćanja poreza na dohodak građana. Ma kako ovo zvučalo neuobičajeno, svaki otpis nekog duga (smanjenje dugovanja građana) poreskim zakonima tretira se kao stečeni dohodak, na koji se obračunava porez na dohodak. Dodatnim propisima, posle usvajanja leks specijalisa, ovo će, takođe, biti regulisano.

DOGOVOR PRE SUDA Zakon će se odnositi na dužnike koji su u otplati kredita. - Ono što nismo uspeli je da u ovu konverziju uđu krediti gde je indeks promenjen nakon 2015. godine, a to su oni dužnici koji su prihvatili neki od modela koje je Narodna banka Srbije dala - rekla je Jelena Pavlović, savetujući te dužnike da se, ipak, ne zatrčavaju odmah na sud. - Iskreno savetujem svakom ko se u takvoj situaciji nalazi da se pre bilo kakvog eventualnog sudskog postupka obrati svojoj banci sa zahtevom da se ugovor pravično izmeni. Tek ako u tome ne uspeju, sasvim je legitimno da idu na sud.

Za dužnike koji su već tužili banku, leks specijalis predviđa stopiranje spora u slučaju da se odluči da prihvati otpis i konverziju preostalog duga u evro. Troškovi sudskih procesa pali bi na teret - dužnika.

Udruženje CHF, koje je učestvovalo u pregovorima sa bankarima uz posredstvo države, u ponedeljak je održalo ranije najavljenu konferenciju za novinare očekujući da će već uveliko biti obelodanjen tekst novog zakona.

- Zakon koji će izvesno biti donet nikome neće naneti štetu, a širokom krugu dužnika će doneti koristi - rekla je advokat Jelena Pavlović, član UO Udruženja CHF. - Pomaci su ostvareni i korisnici kredita u francima danas, ipak, imaju više nego što je to bio slučaj pre 20 dana.

Pročitajte još - Mali o "švajcarcima": I dalje razgovaramo, optimista sam; Pavlović: Lome se koplja oko jedne tačke

Ona je potvrdila da postoje još dve tačke leks specijalisa o kojima se "usaglašavaju stavovi" i pregovara. Iako nije precizirala o kojim stavovima je reč, poznato je da se jedan odnosi na priznavanje zakonitosti valutne indeksacije u francima, a drugi da dužnik koji prihvati konverziju ne može da tuži banku.