ŠTA se radi na gradilištima još nezavršenog Koridora 10 sada prati video-nadzor. Investitor, preduzeće "Koridori Srbije", dosad je postavio 17 kamera na šest lokacija duž južnog i istočnog kraka ovog auto-puta, a preostalo je da se montira još dvanaest. Video-nadzor se uvodi na zahtev Ministarstva za saobraćaj i dosad je koštao oko 8,5 miliona dinara, bez obračunatog poreza na dodatu vrednost. Isti sistem kontrole izvođača predviđen je i na tri gradilišta Koridora 11.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović pre mesec dana je najavila da će, radi kontrole izvođača, postaviti kamere duž gradilišta i da će uvid imati i građani. Ova opcija još nije dostupna.

- U ovom momentu razmatramo tehničke i druge opcije za omogućavanje javnog videostrima. O mogućnostima i eventualnom pristupu video-linku, javnost će biti blagovremeno obaveštena - kažu u "Koridorima Srbije". - Kada je reč o postavljanju video-nadzora na sve tri deonice Koridora 11, procedura postavljanja je u toku. Inženjer je dao nalog izvođaču radova, "Šandong haj-spid grupi", da u prisustvu nadzornog organa odredi lokacije gde će se izvršiti montaža opreme, kao i da prikupi minimum tri ponude za nabavku i ugradnju neophodne opreme za video-nadzor.


PROČITAJTE I:"Šumadijski koridor" u pet pravaca

Postavljanje kamera duž Koridora 10 povereno je firmi "Mašina sekjuriti". Pored postavke kamera, u cenu su uračunati mobilni serveri za snimanje, GPS modul za praćenje lokacije kamera, optički kabl za povezivanje uređaja u tunelu, zakup internet konekcije u trajanju šest meseci...

- Napominjemo da će navedena oprema nakon završetka preostalih deonica na južnom i istočnom kraku Koridora 10 biti korišćena i na svim drugim gradilištima budućih infrastrukturnih projekata - kažu u "Koridorima".

Ministarstvo saobraćaja je zadovoljno što su "Koridori Srbije" uspešno i u kratkom roku ostvarili njihovu inicijativu.

LOKACIJE

OVAKO izgleda raspored dosad postavljenih 17 kamera - na deonici Bancarevo - Crvena Reka: Kosina 6 (tri kamere), Kosina 7 (tri kamere), Kosina 26 (tri kamere), Kosina od kilometra 65+100 do kilometra 65+275 (tri kamere). Na Kosini Gradinje postavljene su tri kamere, a na istočnom i zapadnom portal tunela Bancarevo, ukupno dve kamere.