VEĆE skladište gasa garantuje veću energetsku sigurnost. Zato je neophodno proširiti kapacitete "Banatskog Dvora", a plan je da se magacinski prostor sa trenutnih 450 miliona kubika gasa poveća na 750 miliona kubika. Ovaj projekat je prema nekim procenama vredan oko 70 miliona dolara.

Radovi na proširenju podzemnog skladišta gasa trebalo bi da počnu sredinom godine. Širenje kapaciteta "Banatskog Dvora" trebalo bi da donese i uštede u transportu gasa, kao i bolje uslove kupovine, odnosno jeftiniji energent.

Pročitajte još - Predsednik: Sa Putinom potpisani sporazumi od suštinskog značaja za razvoj Srbije

Planiranim radovima povećava se ukupan kapacitet skladišta, ali i dnevni kapacitet sa sadašnjih pet na deset miliona kubika. Cilj je da se kapacitet "Banatskog Dvora" poveća na milijardu kubika, jer se očekuje da će u budućnosti industrija više koristiti gas.

Proširenje ovog skladišta je važno za Srbiju, jer će povećati energetsku sigurnost, bez obzira na sudbinu tranzita preko Ukrajine ili izgradnju nastavka "Turskog toka". Već naredne godine, Rusija je najavila da će prekinuti transport gasa preko Ukrajine, pa je svaki kubik više u magacinima "Banatskog Dvora" veoma važan.