KROZ Srbiju bi trebalo da prođu 403 kilometra "Turskog toka", a Rusi su uvereni da će prvi kubici plavog energenta kroz ovaj gasovod na našoj teritoriji proći već krajem ove godine. Sredstva za izgradnju kraka od srpsko-bugarske međe do granice sa Mađarskom nisu problem, jer je Rusija spremna da u razvoj gasne infrastrukture u Srbiji uloži oko 1,4 milijarde dolara.

PROČITAJTE JOŠ - Aleksej Borisovič Miler: Srbija može do Turskog toka

Prema nekim procenama nadležnih, za izgradnju ovog gasovoda i proširenje skladišta u "Banatskom dvoru" potrebno je oko 1,8 milijardi evra. Stručnjaci, međutim, veruju da su te procene relativne, jer je poznat samo kapacitet gasovoda od 15 milijardi kubnih metara gasa. Na cenu, kako ističu, uticaće i to koliki će biti radni pritisak, od čeka zavisi veličina cevi.

PROČITAJTE JOŠ - Obnova pruga, više gasa i struje

A radovi bi, sudeći po izjavi Alekseja Milera, predsednika Upravnog odbora "Gasproma", mogli odmah da počnu. Kako je izjavio, izgradnja će započeti bukvalno narednih dana. Rok za završetak radova je kraj ove godine. Stručnjaci smatraju da to nisu nerealni rokovi, jer je većina administrativnih poslova koji prethode izgradnji gasne mreže završena još u vreme kada je planiran "Južni tok".

- Završeni su i svi poslovi u vezi sa imovinsko-pravnim odnosima nad zemljištem na trasi gasovoda - kaže Vojislav Vuletić, predsednik Skupštine Udruženja za gas. - Koliko je papirologija komplikovana, pokazuje i to što je od trenutka kada je kod "Južnog toka" nastalo rusko-italijansko preduzeće pa do prvih radova proteklo sedam godina.

Prema njegovim rečima, većina poslova bi se radila paralelno, jer bi na izvođenju radova i postavljanju gasovoda bilo angažovano više izvođača koji bi istovremeno radili. On smatra da je "Turski tok" veoma važan za Srbiju, jer bi do kraja godine trebalo da se raskine ugovor imeđu "Gasproma" i Ukrajine o tranzitu gasa.

- S obzirom na to da se mi snabdevamo preko Ukrajine, taj prekid gasa za nas bi bio veoma nepovoljan, i zato je fokusiranje na "Turski tok" za Srbiju veoma važno - rekao je Vuletić.


Posao izgradnje "Turskog toka" u našoj zemlji poveren je srpsko-ruskoj kompaniji "Gastrans". Srbija je apsolutno zavisna od ruskog gasa. Trošimo oko dve i po milijarde kubika gasa godišnje, i u slučaju "puštanja" ruskog gasa, pored velikih prihoda od tranzitnih taksa, mogla bi da uzme ovog energenta koliko god joj bude potrebno.

Nije, međutim, samo Srbija zavisna od ruskog gasa, već čitava Evropa. U narednih 10 godina, kažu stručnjaci, jedino ruski gas može da podmiri potrebe Starog kontinenta, koji troši oko 500 milijardi kubika godišnje.

NE ZAVISI SVE OD NAS

PREDSEDNIK Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio je da se mnoge zemlje interesuju za priključenje na "Turski tok":

- Mi ulažemo, pripremamo ga, u stvari počinjemo. Spremni smo da se u taj projekat uključe i evropski potrošači, ali to ne zavisi od nas. Zavisi od drugih zemalja, odnosno od toga koliko su one spremne da se odupru pritiscima i zaštite svoje vitalne interese. Bugarska je pokazala interesovanje da se priključi na "Turski tok", koji bi dalje išao kroz Srbiju i Evropu. Spremni smo, ponavljam, da investiramo, ali malo toga zavisi od nas.