NAREDNIH pet godina zemlje Zapadnog Balkana radiće na uvođenju dualnog obrazovanja i digitalizaciji privrede. U Privrednoj komori Austrije u Beču u ponedeljak je potpisan Memornadum o razumevanju čiji je cilj uvođenje ova dva projekta. Dokument su potpisali Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, u ime Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke, austrijska šefica diplomatije Karin Knajsel i predsednik PK Austrije Harald Marer.

Projekat će početi sredinom ove godine i sprovodiće se do 2024. godine. Finansijski ga podržava Austrijska razvojna agencija.

- Memorandum govori pre svega o podršci dualnom obrazovanju, po principima kako to rade Srbija i Austrija zajedno - ističe Čadež. - Želimo da taj model proširmo na ceo region. Za zajedničko ekonomsko tržište neophodno je da imamo obučenu radnu snagu. Drugi aspekt Memoranduma je digitalizacija. Po uzoru na Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Austrije Komora u Srbiji napravila je takav centar. On sertifikuje savetnike za digitalnu transformaciju malih i srednjih preduzeća. Taj sertifikovani saveznik ulazi u preduzeće, analizira kompletno stanje i onda se radi na implementaciji digitalnih rešenja. To je veoma važna stvar na put uspostavljanja jedinstvenog ekonomskog prostora.

PROČITAJTE JOŠ - DUALNO OBRAZOVANjE: Iz klupe na čas u kompaniju

Šefica austrijske diplomatije Karin Knajsel istakla je da je Jugoistočna Evropa deo Evrope.

- EU i Austriji je u interesu da poveća saradnju sa Jugoistočnom Evropom - rekla je Knajsel. - Dualno obrazovanje omogućava obuku stručne radne snage, a u zemlja ma regiona upravo imamo nedostatak te radne snage zbog iseljavanja.


HOĆE SAMIT

PREDSEDNIK Privredne komore Austrije Herald Marer najavio je da Austrija želi da inicira EU projekat "EU-Zapadni Balkan biznis samita".

- Taj samit bi bio dalji signal da želimo da trgujemo sa našim neposrednim susedstvom, a ta saradnja je aktivni garant stabilnosti, mira i blagostanja - rekao je Marer.