PETROHEMIJSKI kompleks jedan je od glavnih problema koje Vlada Srbije mora da reši. Prodaja HIP “Petrohemija” biće započeta do februara sledeće godine, a poseta državne delegacije Kazahstanu bila je prilika da se i na tom tržištu potraži eventualni, zainteresovani, kupac. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče iz glavnog grada Kazahstana, da će se boriti i rešiti pitanje ove pančevačke kompanije.

PROČITAJTE JOŠ: Predsednik Srbije: Tražim partnera za Petrohemiju i u Kazahstanu

- Rešićemo pitanje “Petrohemije”, kao što je rešen problem sa železarom, RTB “Bor” i PKB - kazao je Vučić. - Potrebne su nam zemlje koje nemaju nesigurnost oko cene nafte. Kada na dnevnom nivou, kao Kazahstan, vadite 1,8 milijardi tona nafte, onda je jasno da nemate nesigurnost sa njenom cenom. “Petrohemiju” mogu da kupe Kazahstanci, Rusi ili Azerbejdžanci. Nekoliko zemalja može to da uradi. Uz naftu, bilo bi dobro da te države nemaju problem i sa gasom, jer 12 odsto sirovina jeste gas.


PROČITAJTE JOŠ:
Ekonomisti: Petrohemijski kompleks Srbije ne treba olako ugasiti

Kako je Vučić naglasio, Kazahstanci su uzeli deo petrohemijske industrije u Rumuniji. To znači da su neki još pre 12 godina zauzimali poziciju na istoku, dok naša zemlja nije razumela šta se dešava u svetu.

VAŽAN NAM JE RAST PREDSEDNIK Aleksandar Vučić u Astani je istakao da veći rast, kao što se prognoziraju MMF i Svetska banka, omogućava Srbiji da sprovede kapitalne investicije. Kako kaže, strani ulagači znaju dobro da čitaju ove izveštaje, a tako i kazahstanski biznismeni: - rast omogućava malo povećanje plata i penzija i ulaganje u kapitalne investicije. Nas će samo put Preljina-Pojate koštati realnih 800 miliona evra. Put Požega-Čačak košta 400 miliona evra. Kada vidite to onda shvatate koliko je važno da rast bude viši, jer ćete imati više projekata koji život znače. Da biste postigli taj rast morate da imate veću potrošnju, izvoz i investicije.

- Gledaćemo na svaki način da to uspemo i mi - kategoričan je predsednik Vučić. - Borićemo se za to. Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev razumeo je koliko nam je to značajno. On je kazao da ne može da obeća u ime kazahstanskih kompanija ništa, ali je uveren da ćemo rešiti pitanje “Petrohemije”. Ukazao je i da nije slučajno što su MMF, Svetska banka i Fiskalni savet izrazili zadovoljstvo i prognoziraju nam rast od 4,4 odsto.

Petrohemija” je prošlu godinu, posle otpisa dugova, završila kao najprofitabilnija kompanija u Srbiji. Interesovanje za nju pokazale su ranije tri kompanije, pa i jedna iz Kazahstana. Nijedna od njih, međutim, nije ušla u dublju analizu efekata eventualnog preuzimanja.

S druge strane, rešavanje privatizacije petrohemijskog kompleksa odavno je na agendi našeg sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom. Od revizije do revizije, pomeraju se rokovi, ali ostaje obaveza da ove firme prodamo.

- Do kraja februara 2019. godine počeće proces privatizacije “Petrohemije” - poručio je ministar finansija Siniša Mali posle razgovara sa delegacijom MMF početkom otkobra.

Ministarstvo privrede je mesec ranije procenjivalo da će do kraja godine raspisati tender za “Petrohemiju”, ali i ponoviti poziv za MSK.