Не треба олако угасити три фабрике петрохемијског комплекса Србије - ХИП Азотару и Петрохемију из Панчева, и Метанолско-сирћетни комплекс из Кикинде, већ им треба тражити купца у свету, што практикују све земље, рекао је данас професор Економског факултета у Београду, Љубодраг Савић.Председник Србије Александар Вучић је јуче, током посете Казахстану, рекао ;да ће се борити, и да ће решити питање Петрохемије, "као што је решен проблем са Железаром, РТБ Бором, и ПКБ-ом".

Петрохемију, рекао је Вучић, "могу да купе Казахстанци, Руси или Азербејџанци који имају нафте и немају и проблем са гасом, јер 12 одсто сировина фабрике чини гас".

"Не видим ништа неуобичајено у томе да се те фабрике нуде на продају у директним сусретима представника наше власти са политичарима других земаља. Барак Обама је као председник Америке саудијском краљу продао авион за 26 милијарди долара и нико то није оценио као лошу ствар", рекао је Савић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Stevanović: Do kraja godine otvaranje tendera za Petrohemiju

Савић је подсетио да је још 2001. године словеначки економиста Јоже Менцингер на скупу на Економском факултету у Београду упозорио да са приватизацијом не треба журити и да не треба олако посезати за гашењем фабрика, јер то ствара и социјалне проблеме, а уз то се нове фабрике тешко отварају.

"ХИП Азотара је важна за српску пољопривреду јер је производила минерално ђубриво и не треба је се одрећи ни сада када је у стечају, већ покушати да се технолошке целине конзервирају и сачекају боље време", рекао је Савић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Rusi hoće "Petrohemiju"

Петрохемија, о његовим речима, сада позитивно послује захваљујући ниској цени нафте, али она поскупљује, што ће опет створити проблеме у пословању.

"Производи Петрохемије се извозе у Европу која није заинтересована да купи фабрику прљаве технологије, посебно не и јер је застарела, а нема могућности да се замени новијом", рекао је Савић.

Додао је да је МСК у бољој ситуацији од остале две фабрике петрохемијског комплекса јер има "млађу" технологију.

"Ако се олако посегне за затварањем фабрика, то ће произвести социјалне проблеме јер где запослити људе који нису обучени за високе технологије", рекао је Савић.

Оценио је да Србију не треба претворити ни у само пољопривредну земљу и произвођача сировина, јер све земље које имају такву политику, спадају у ред најсиромашнијих.

Консултант за страна улагања Милан Ковачевић рекао је да одлуку о домаћем петрохемијском комплексу треба донети тек после темељне анализе стања у њима и на светском тржишту.

"Те фабрике користе као сировине гас и нафту чије цене флуктуирају на светском тржишту и зато мале компаније тешко опстају у том сектору, али то ипак не значи да их треба затворити пре но што се уради студија", рекао је Ковачевић.

Додао је да је проблем домаће власти што све решава политичким одлукама и нетранспарентно.

Фабрике петрохемијског комплекса су неколико пута нуђене на продају, али се нико није јавио, а ХИП Азотара је од 10. септембра ове године у стечају.