Konditorska industrija u Srbiji prvi put beleži suficit i u prvih šest meseci ove godine bio je između devet i deset miliona evra, dok je izvoz porastao za 18,5 odsto, izjavio je danas srpski ministar trgovine Rasim Ljajić.

On je dodao da je uvoz smanjen za dva odsto i ocenio da konditorska industrija ima perspektivu, jer su srpski konditori sada ne samo konkurentni nego i jeftiniji sa odličnim kvalitetom proizvoda u odnosu na svoju konkurenciju iz EU.

"Prošle godine smo ukinuli prelevmane na uvoz mleka u prahu i maslaca koji su važni inputi za ovu industriju, samim tim su smanjeni troškovi proizvodnje i ta indsutraija je postala konkurentna", rekao je Ljajić za TV Prva.

PROČITAJTE JOŠ: Nudle iz Rume za čitav svet

On je ocenio da konditorska industrija ima budućnost i podsetio da je bila u ozbiljnoj krizi, da je do prošle godine beležila značajan deficit u trgovini sa svetom kada je reč o konditorskoj industriji.

LjAJIĆ:POSREDNICI DA SE VISE FOKUSIRAJU NA INVESTITORE

Smernicama za procenu rizika od pranja novca i finansiranja terorizma koje je objavilo Ministarstvo trgovine Srbije, skreće se pažnja posrednicima u prometu nepokretnosti da se više nego do sada fokusiraju na investitore kao privatna lica koja ulažu u sektor nepokretnosti, izjavio je ddanas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je za TV Prva objasnio da su objavljene smernice usklađene s Nacionalnom procenom rizika od pranja novca i podsetio da je Procenu Vlada Srbije usvojila ranije ove godine.

Prema njegovim rečima, nema razloga da se u javnosti "diže prašina" vezano za smernice ministarstva jer su agenti za promet nepokretnosti i ranije morali da procenjuju rizične kupce/prodavce...

"Radi se apsolutno o istim stvarima, da moraju da rade procene rizika. To su radili i do sada. Čak ni jedna procena rizika nije upućena prema Upravi za sprečavanje pranja novca. Bio je jedan dokument koji je bio nevalidan, pogrešno popunjen formular. Ovde nema novih obaveza", rekao je Ljajić.

Dodao je da za posrednike nema novih troškova, već da se smernicama jedino skreće pažznja da se sada fokusiraju na investitore koji kao privatna lica ulažu u ovaj sektor imajući u vidu da je u ovom dokumentu on označen kao visoko rizičan sa stanovišta pranja novca.

"S druge strane, nigde, ni u jednoj zemlji, ne postoji drugačije regulisanje ovog pitanja. Sve zemlje u okruženju i u Evropskoj uniji su donele slična pravila, postupke, procedure, smernice. Prema tome, ne radimo ništa drugo od onoga što je već neko drugi uradio. Prema tome, dosadašnja praksa se apsolutno ne menja" poručio je Ljajić.

Smernice koje će početi da se primenjuju od 15. septembra namenjene su pre svega posrednicima koji će morati pre zaključivanja ugovora o prodaji ili izdavanju nepokretnosti da urade analizu i procenu stranke, odnosno, budućeg kupca/prodavca stana, kuće, objekata, zemljišta...

Obaveza posrednika je i do sada bila da to čine, a u dokumentu koje je izradilo Ministarstvo trgovine i uskladilo ga sa Nacionalnom procenom rizika, posrednicima su dodatno objašnjene procedure i date smernice za rad.