NEPALSKA kompanija CG Corp Global otvorila je u četvrtak u Rumi prvi proizvodni pogon nudli u Evropi. Ova grinfild investicija koja se nalazi u Industrijskoj zoni, vrednosti devet miliona evra, trenutno je najopremljeniji i najmoderniji proizvodni pogon ove kompanije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Binod Čaudri, vlasnik kompanije CG Corp Global, presekli su crvenu vrpcu na novom pogonu, koji je izgrađen za 16 meseci. U fabrici su trenutno zaposlena 93 radnika, a do kraja godine biće angažovano još 313 ljudi.

- Ugovorom je predviđeno da ta brojka iznosi 406 zaposlenih, i mi smo dali finansijska sredstva od 3.950.000 evra - istakao je predsednik Vučić, koji je dodao da je ovo četvrta fabrika koju je otvorio u Rumi. - Stopa nezaposlenosti je 11,8 odsto, a naš cilj je da nezaposlenost spustimo na 10 odsto, što je evropski prosek.

U fabrici koja se prostire na 6.000 metara kvadratnih, proizvode se instant nudle, a dnevni kapacitet iznosi 450.000 pakovanja.

- Wai wai nudle su jedan od brendova koji najbrže rastu u Jugoistočnoj Aziji, na Bliskom istoku i u Americi. Sada ćemo vredno raditi u našoj fabrici iz Rume kako bismo ovaj brend učinili poznatim i u Evropi. Sredinom septembra smo započeli komercijalnu proizvodnju za tržište EU, a smenski kapaciteti su 150.000 pakovanja proizvoda - naglasio je Čaudri. U sastav proizvoda ulazi više od 80 odsto sirovina i repromaterijala iz Srbije, a 80 odsto proizvedene robe biće izvezeno u različite zemlje Evrope, na Bliski istok i u Ameriku.

Ambasadorka Indije Narinder Čohanveruje u dolazak novih indijskih investitora u Srbiji i ocenjuje da je predsednik Vučić čovek od reči, jer je ispunio dato obećanje da će biti ukinute vize za državljane Indije.

VUČIĆU ŠAL I FIGURA BUDE Vlasnik nepalske kompanije CG Corp Global Binod Čodripoklonio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću šal, tradicionalni poklon Nepalaca, kao i figuru - statuu Bude. Vučić i Čodri su imali i kraći sastanak a zatim su obišli fabriku i obratili se radnicima i zvanicama.

Otvaranje fabrike nudli u Rumi i nova zapošljavanja predstavljaju nastavak trenda smanjivanja nezaposlenosti u Vojvodini, ocenio je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

- U julu ove godine, u odnosu na jul 2016, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, smanjen je broj nezaposlenih u Vojvodini za 22.140 ljudi. Izvoz privrede u Vojvodini za prvih sedam meseci ove godine vredeo je 2,5 milijardi evra, što je za 20,7 odsto ili pola milijarde evra više nego u istom periodu lane - naglasio je Mirović.


ŠLjIVANČANIN

UPITAN je i kako gleda na pojavljivanje Veselina Šljivančanina neposredno pred svečanost otvaranja nove fabrike u Rumi, na šta je šef države rekao da ga je video ispred kapije.

- Slobodan je čovek, izdržao je svoju kaznu. Šta biste, da ga uhapsite, ubijete - je l' vam se obraćao nešto, mešao u nešto, smetao, napadao... Šta biste, da ga vežemo u okove, ubijemo... šta da uradimo - kazao je Vučić. - Zato će Gotovina da bude predsednik ako nekome zatreba, ali je problem što će neko da stoji na pet kilometara od nekoga.


"TAJ GROZNI VUČIĆ"

NA pitanje novinara da prokomentariše 100 dana rada Vlade, Vučić je odgovorio da Vlada radi dobro i da će rezultati biti dobri.

- Videćete i po svom novčaniku da Vlada radi dobro - poručio je Vučić. - To dokazuju i fabrike koje su u konstantnom porastu. U Rumi, od šest novih fabrika, otvorio sam četiri, dok sam u Nišu prisustvovao otvaranju ili postavljanju temeljca za čak šest od sedam fabrika. Taj grozni, ovakav ili onakav Vučić, svaku od tih fabrika je otvorio, nijednu nije zatvorio.POVEĆANjE PLATA I PENZIJA

Predsednik je u Rumi rekao da će narednih dana biti saopšteno koliko će biti povećanje plata i penzija, ali i precizirao da će biti - značajnije.

"Biće saopšteno i povećanje plata i pokloni za penzionere i za policiju i vojsku. Nije idealno, znam, ali biće sve bolje, jer smo na stabilnim osnovama", rekao je predsednik