ZA privatizaciju Poljoprivredne korporacije "Beograd" zasad je jedna kompanija. Samo je ona otkupila tehničku dokumentaciju. Koliko će zaista biti i ponuda znaće se tek 10. septembra, kada ističe rok. O strateškom partnerstvu sa RTB "Bor", međutim, razmišlja čak sedam kompanija. Oni imaju rok do 20. avgusta da podnesu konkretne ponude.

Sudeći po globalnim ekonomskim kretanjima i iskustvima sa "Železarom Smederevo", ocenjuje Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede, Kinezi bi mogli da budu najozbiljniji ponuđači.

- To, ipak, zavisi od ponuda koje će biti otvorene 20. avgusta - rekao je Stevanović. - Zainteresovane su kompanije sa svih strana sveta, od Kanade, Bugarske, Makedonije, Rusije, Kine, Srbije... Ko najbolje ponudi i za kompaniju i za državu, taj će biti strateški partner kroz dokapitalizaciju.


Pročitajte još - PKB još može da hrani Srbiju (FOTO)

Na komentare da je početna cena za PKB premala, reč je o 104,5 miliona evra, državni sekratar poziva one koji tako misle - da kupe PKB.

- Imamo procenjenu vrednost koja je 208 miliona evra i sa druge strane po zakonu o privatizaciji početnu cenu koja je 50 odsto procenjene - kaže Stevanović. - Kada dođe do nadmetanja i kada se postupak okonča, imaćemo realnu vrednost PKB. To što je država odredila minimalnu cenu, ne znači da neko sutra taj PKB ne može da plati milijardu, dve ili pet milijardi dolara. Ali, ti genijalci koji smatraju da je cena niska i da je sve bescenje, zamolio bih ih da oni kupe po toj niskoj ceni PKB i da nastave poslovanje.

NASTAVIĆE PRIVATIZACIJU

Za MSK nije bilo zainteresovanih na drugom tenderu. U Ministarstvu privrede su vodili razgovore sa potencijalnim kupcima, da su imali i pisma o zainteresovanosti, ali da je izostalo javljanje na poziv.

- MSK ima pozitivno tekuće poslovanje, tako da na srednji rok sigurnost za radnike i državu postoji - rekao je Stevanović. - Ali dugoročno rešenje za MSK je privatizacija i nastavićemo u tom pravcu da radimo. Da tražimo potencijalne investitore, a sa druge da održavamo pozitivno tekuće poslovanje.