ŠTA god da bude, i da nas kupe i da ostanemo državni, krave će i dalje neko morati da pomuze, a štalu da očisti. Barem tri godine, dok traje zakonska obaveza kupca. Brine nas šta će biti posle. Sa 40 godina staža i još koji mesec do penzije ne strahujem za sebe, ali mi je žao 1.700 radnika PKB za koje budućnost može da bude neizvesna. A znam da kao što smo supruga i ja iz ovog kombinata odškolovali oboje dece i danas pomažemo unucima, tako su mogle i buduće generacije.

Tako, za "Novosti", govori Jovica Milenković, ratar traktorista PKB farme "Kovilovo", u Padinskoj skeli. Možda je, govori naš sagovornik, rešenje moglo da se potraži nekako drugačije, pa da PKB hrani Srbiju, da se poje deca zdravim mlekom, a ne uvoznim koncentratima.

PROČITAJTE JOŠ: PKB traži 1.500.000 evra

ISTE brige muče njega i ostalih 115 kolega na ovom imanju, ali i radnike čitave korporacije, u kojoj je sve podređeno stočarstvu. Od kako je, pre desetak dana, ponovo počelo da se govori o privatizaciji PKB i javnom pozivu sredinom avgusta, nadvio se, kažu naši domaćini, oblak neizvesnosti.

PROČITAJTE JOŠ: PKB u martu proizveo više od 5,3 miliona litara mleka

Kako nam je u Ministarstvu privrede rečeno, zaključkom Vlade Republike Srbije, određeno je da na privatizaciju idu "PKB korporacija AD" Padinska skela i zavisna društva - "Veterinarska stanica", "Eko-lab", "Agroekonomik", svi metodom javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem.

- Radi se o oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, sedam farmi, imanje u Surčinu bez stoke, fabrika za doradu semena "Agroseme", fabrika stočne hrane "Inshra", gazdinstvo Hortikultura kao i zavisna društava - kaže nam Milisav Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata PKB. - Brend ostaje, pa novi kupac dobija sve čisto. Pod PKB će i dalje u državnom vlasništvu da ostane 5.000 hektara građevinskog zemljišta i vodovod, jer mi imamo našu mrežu kojom snabdevamo svoja imanja, ali i okolna naselja.

SVAKI radnik koga smo vrelog avgustovskog jutra zatekli, sa lopatom, muzilicom, na traktoru, u štali, ili u uniformi tehnologa, nije osporio da je obnova neophodna. I da su uslovi u kojima rade sve lošiji. Katkad nedopustivi. Ali, pomisao da ostanu bez posla plaši ih više od radnog veka provedenog na dotrajalom, zapuštenom, gazdinstvu starom gotovo sedam decenija. Slušali su o skandinavskim štalama čistim poput apoteka, ali, vele, mleko sa PKB farmi mnogi i dalje rado uvoze.

- Nadali smo se, ipak, da će se problem PKB rešiti strateškim partnerstvom, gde bi 51 odsto kombinata ostalo u rukama države - kaže Đorđević. - Ovako smo poslednjih godina šetkani, bili čas gradski, čas državni... Iz Ministarstva privrede nam je obećano da će svim radnicima biti ponuđeno da dobiju otpremnine od najmanje 450 evra po godini staža, a posle privatizacije mogu da nastave da rade kod novog poslodavca.

Dok lopatom čisti kanal štale, gde leže krave pred teljenje, što radi već dve decenije, Biljana Veskovski nam dodaje da ako novi vlasnik nastavi delatnost, ona će tu svakako biti potrebna. Baš kao i većina njenih kolega.

- Ovo je specifičan posao, nema ovde opcije ključa u bravu, ovo su živa stvorenja koja moraju biti nahranjena i zbrinuta i ne mogu nijedan dan bez čoveka - objašnjava ona. - A koliko znam, PKB nema viška radnika, već vazda zapošljava i sezonce. Samo na ovoj farmi 950 je muznih krava, a tu je i prateći tov junadi i svinja. Plate su redovne, a prosek je 50.000 dinara.

ZORICA Kostić, tehnolog, u Kovilovu radi tri godine, a 12 je u PKB-u. Sa ove farme, veli, dnevno ide 15.000 litara mleka, a 120 teladi mesečno dođe na svet. Muze se u sedam štala, a tu su i bolnica i porodilište.

- Posao je težak, ali blizina životinja, pa makar i u ovakvoj surovoj industriji gde se odmah tele oduzima od majke, čisti dušu - kaže Zorica. - Mnogo mi se puta dešavalo da se vežem za životinje, imam i ljubimice sa kojima se mazim svakog dana. Retko su ovde ljudi neraspoloženi i ljuti.


STRAH

IMA i onih koji strahuju da kupac PKB zapravo samo želi zemlju, a ne stoku i poljoprivredu. Mnogi, kako su nam rekli, plaše se i čaršijskih priča o izgradnji industrijskog parka.


Naš reporter na farmi PKB

MLEKO PRVE KLASE

* GODIŠNjE PKB proizvede 50 miliona litara mleka, a svakog dana 150.000 litara.

* DA je ono dobrog kvaliteta, potvrđuje i da svaki litar koji se ovde proizvede žele da otkupe Rusi.

* DOMAĆIM firmama PKB prodaje mleko prve klase.

JAVNI POZIV ZA PRODAJU

KAKO je preciziralo Ministarstvo privrede, javno nadmetanje biće obavljeno zajedno i u istom postupku modelom prodaje imovine i to dela poljoprivrednog zemljišta i dela zemljišta namenjenog za poljoprivrednu proizvodnju, građevinskih objekata PKB korporacije koji se koriste u poslovne svrhe, opreme, zaliha rezervnih delova, stada i udela PKB korporacije u zavisnim društvima, kao i modelom prodaje kapitala u vlasništvu Republike Srbije.

Očekuje se objava javnog poziva tokom avgusta 2018. godine.