DA li će u Srbiji u potpunosti i bez smetnji zaživeti servisi koji omogućavaju naručivanje vožnje preko mobilnog telefona, gde vozači nisu taksi prevoznici, zavisiće u velikoj meri od novih zakonskih rešenja. A ona, kako upozoravaju u IT firmama - ne idu naruku korišćenju savremenih tehnologija u prevozu putnika. To znači da bi građani mogli da ostanu bez mogućnosti da se jeftinije voze, naručuju vožnju preko jednostavne aplikacije, i bezgotovinski plaćaju po unapred poznatoj ceni, uglavnom nižoj od važećih taksi-cenovnika. Štaviše, novim nacrtom zabranjuje se nuđenje usluge prevoza "po ceni koja nije u skladu sa odlukom jedinice lokalne samouprave".

Pročitajte još: NOVI PREVOZNIK U BEOGRADU: Ruski taksi već nudi popust

Osam IT organizacija predalo je prošle nedelje dopis ministarki saobraćaja Zorani Mihajlović u kome izražavaju zabrinutost zbog najavljenih izmena Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju. Oni navode da se njima "eksplicitno isključuje mogućnost korišćenja savremenih tehnologija u prevozu putnika, onemogućava unapređenje oblasti prevoza putnika i nanosi šteta krajnjim korisnicima".

Ministarstvo, pak, u odgovoru "Novostima" demantuje navode ovih IT organizacija, tvrdeći da "postojeća zakonska rešenja omogućavaju korišćenje savremenih tehnologija i aplikacija i da su neke već u uspešnoj upotrebi u Srbiji".

Gde je istina?

Radna verzija novog nacrta zakona nije dostupna na zvaničnim sajtovima, a nije organizovana ni javna rasprava jer su u pitanju manje izmene. Tako se i IT sektor o najavljenim izmenama informisao na forumima taksi prevoznika, dok na zvaničnoj stranici Ministarstva saobraćaja i dalje stoji stara verzija nacrta tog istog propisa, koji je još 2015. godine usvojen.

SAVETNIK UZ objavljen nacrt na sajtu foruma taksi prevoznika, navedene su i primedbe Nenada Paunovića, savetnika za digitalizaciju u kabinetu predsednice Vlade Srbije. Neke od navedenih primedaba, uz pojedine članove zakona su i: "Da li je ova odredba u skladu sa slobodom rada i kretanjem ljudi?", "Da li je ova odredba u skladu sa Ustavom?"...

IT organizacije su, na osnovu upravo te radne verzije, dostupne taksi udruženjima, sastavile svoj dopis u kojem su istakli da navedeni predlozi nisu u skladu sa principima slobodnog tržišta i strateškim opredeljenjem Vlade Srbije o podršci savremenim načinima poslovanja.

Pročitajte još: Brži taksimetar tera mušterije?

- Izmene poput onih koje donose obavezu korišćenja taksimetra, a isključuju opciju određivanja cena putem digitalne aplikacije, ili ustanovljavaju obavezu overavanja računa pečatom prevoznika, udaljavaju Srbiju od strateških ciljeva - ukazale su IT organizacije. - Na osnovu informacija kojima raspolažemo, verujemo da bi sporne izmene dodatno doprinele ograničavanju konkurencije i ugrozile kvalitet usluga građanima. Posao države je da obezbedi fer uslove za sve učesnike na tržištu i da osigura poštovanje zakona.

U odgovoru "Novostima", Ministarstvo saobraćaja kategorički tvrdi:

- U Nacrtu zakona isključivo se zabranjuje pružanje usluga subjektima koji koristeći digitalne tehnologije nezakonito obavljaju delatnost za koju nisu registrovani. I to: onih koji pružanjem usluga radio-veze, ili IT usluga, posreduju u povezivanju korisnika prevoza i subjekata koji nemaju odobrenje za pružanje usluge taksi prevoza. Ili, nude uslugu prevoza koju pruža subjekat koji nema odobrenje nadležnog organa; Ili nude uslugu taksi prevoza po ceni koja nije u skladu sa odlukom jedinice lokalne samouprave - ističu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U Ministarstvu upozoravaju da korišćenje digitalnih aplikacija, u funkciji obavljanja delatnosti za koju nemaju zakonom propisana odobrenja, ne predstavlja unapređenje oblasti prevoza putnika, već krivično delo i pospešivanje sive ekonomije. Samo oni koji su registrovani za delatnost prevoza putnika, mogu da to čine preko digitalnih aplikacija.


LIMO SERVIS

NA pitanje "Novosti" da li je, i na koji način, novim nacrtom regulisano pitanje poslovanja kombi-prevoznika "od vrata do vrata", u Ministarstvu saobraćaja odgovaraju:

- Prevoz putničkim vozilima "od vrata do vrata" ne postoji kao vrsta prevoza, osim kada ga obavljaju taksi prevoznici. U novom Nacrtu zakona predložili smo uvođenje još jedne kategorije iznajmljivanja vozila sa vozačem, a to je limo servis. U ovom prevozu dozvoljeno je korišćenje putničkih vozila, koja ispunjavaju utvrđene kriterijume.