POSLEDNjE sedmice oktobra, u nedelji štednje, građani su podizali evre sa svojih računa i kupovali dinare. Ova, prema rečima guvernera Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković "neuobičajena tendencija", pokazuje da su građani shvatili da je isplativije ulagati i štedeti u dinarima.

- Krajem oktobra i početkom novembra, primetno je značajno povećanje tražnje domaćeg stanovništva za dinarom, odnosno veća zamena gotovine u stranoj valuti za dinare. To nesumnjivo ukazuje na povećano poverenje građana u domaću valutu, koja od aprila ove godine jača prema evru - rečeno je "Novostima" u NBS. - Pojačana zamena strane gotovine za domaću u oktobru ove godine poklapa se sa podizanjem kamate ili dela glavnice deviznih štednih uloga oročenih prethodnih godina u periodu oko Svetskog dana štednje. Ovo potvrđuje činjenice koje je istakla guverner, a na koje ukazuju i analize koje objavljuje Narodna banka Srbije, da je isplativije ulagati i štedeti u dinarima nego u devizama i u kratkom i u dugom roku.


PROČITAJTE JOŠ: Falsifikuju od dinara do evra

U NBS objašnjavaju da je veća isplativost dinarske u odnosu na štednju u evrima rezultat viših kamatnih stopa na dinarsku štednju u uslovima postignute relativne stabilnosti deviznog kursa, kao i povoljnijeg poreskog tretmana prihoda na dinarsku u odnosu na prihod na deviznu štednju koji se, za razliku od dinarske - oporezuje.

- Tako bi, na primer, štediša koji je septembra 2016. položio 100.000 dinara na dinarsku štednju dobio u septembru 2017. godine gotovo 6.000 dinara više, ili oko 50 evra više, nego štediša koji bi u istom periodu i uz iste pretpostavke položio 100.000 dinara u evrima na deviznu štednju - objašnjavaju analitičari NBS. - Ukoliko analizu proširimo na period od sedam godina, razlika u korist dinarske štednje još je uočljivija i iznosi oko 36.000 dinara, odnosno oko 300 evra.


PROČITAJTE I: Dinar nastavlja da obara rekorde


Merenje efekta rasta poverenja građana u dinar uključuje i generalno ulaganje u dinarsku aktivu i pojačano korišćenje domaće valute.

- U prethodnih nekoliko meseci primećeno je i povećano interesovanje stranih investitora za ulaganje u dinarske državne hartije od vrednosti Republike Srbije, što je, između ostalog, uticalo na jačanje dinara od aprila ove godine - ističu u centralnoj banci.

ZAJME SE EVRI

DOK se štediše okreću dinarima, predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) ističu da imaju problem da plasiraju kredite u dinarima. EBRD je, pre godinu dana, emitovao dinarske obveznice, planirajući da dobijene dinare plasira kroz zajmove. Međutim, prema rečima direktorke finansijskog sektora EBRD Aleksandre Vukosavljević - "zapelo" se kod plasmana zajmova jer - dinare niko ne želi.

EBRD, inače, kreditira privrednike, koji se i dalje, najčešće, zadužuju u stranoj valuti.