DINAR i dalje jača u odnosu na evro. Današnji srednji kurs od 118,83 dinara za evro rekordna je vrednost domaće valute ne samo u ovoj, već i u poslednje tri godine. Ovo je najniži kurs evra od 29. septembra 2014. godine.

- U prethodnih mesec dana dinar je ojačao za 0,3 odsto prema evru, a od početka godine za 3,9 procenata - ističu u Narodnoj banci Srbije. - NBS je na domaćem deviznom tržištu od početka godine kupila 810 miliona evra neto, odnosno 1,155 milijardi evra, a prodala 345 miliona evra.

Jačanje evra se, gotovo tradicionalno, očekuje krajem godine, kada preduzeća "svode račune" i prave završne bilanse.

- Devizni kurs je tržišna kategorija i njegovo kretanje je nemoguće predvideti, ali očekujemo da će faktori koji su u prethodnom periodu uticali na stabilna kretanja na deviznom tržištu nastaviti da deluju stabilizujuće - ističu u NBS.

Pročitajte još - Kome koristi što je dinar sve jači

- U osnovi svih njih je poboljšanje makroekonomskih prilika u Srbiji. Veće poverenje stranih investitora i njihovo pojačano ulaganje u dugoročne dinarske hartije od vrednosti Republike Srbije i uravnoteženija ponuda i tražnja za devizama domaćih preduzeća osnovni su faktori koji su doprineli jačanju dinara prema evru tokom avgusta i septembra. Tokom poslednjeg tromesečja u godini uobičajeno dolazi do sezonski malo veće tražnje za devizama, koja može dovesti do određenih deprecijacijskih pritisaka, ali se ne očekuju značajnije promene kursa po tom osnovu.

Narodna banka Srbije je u proteklih pet godina, zaključno sa julom ove godine, putem intervencija na deviznom tržištu prodala 765 miliona evra više nego što je kupila. Dinar je u tom periodu oslabio prema evru za 1,5 odsto.

- I u periodu od 2007. do 2012. godine NBS je reagovala na tržištu kako bi ublažila prekomerne kratkoročne oscilacije deviznog kursa. Nastojanja su bila ista kao i danas - postići i očuvati stabilnost. Razlika je to što je i uz potrošenih 5,7 milijardi evra deviznih rezervi nominalna deprecijacija, odnosno slabljenje dinara, iznosila 33,2 odsto - podsećaju u NBS.


NAJVIŠA VREDNOST

Najniža vrednost dinara prema evru u ovoj godini zabeležena je 3. i 13. februara, kada je jedan evro koštao 124,02 dinara.