EPARHIJE SPC u SAD, Kanadi, Australiji, zapadnoj i severnoj Evropi već decenijama vode kolo zloupotreba, malverzacija i nesloge u Crkvi. Čega tu sve nije bilo: preotimanja imovine, nebrojenih uknjižbi, preknjižbi i optužbi, pronevera, kažnjavanja vladika, sudskih obračuna...

Vašar na Poklade u Majamiju, na kom će po pozivu sveštenika Hrama Svetog Simeona Mirotočivog, narod uveseljavati izvesna estradna zvezda Dana Vučković, poznata po dekolteima i manjku donjeg veša, nažalost, nikoga iz dijaspore više ne iznenađuje.

Dana svakako nije jedina koja će zapevati tik uz crkvu, niti je Florida ekskluzivni teren za vašarske crkveno-narodne performanse. Pravo pitanje tiče se načina na koji Patrijaršija u Beogradu može uopšte da utiče na rad svojih episkopija u belom svetu i koliko su lokalni episkopi dužni da je slušaju.

Pročitajte još - Vladike SPC prave skandale u Americi: Crkvu na Floridi pretvorili u vašar, estradnu zvezdu zvali da "uveliča" poklade

Nedovoljno, reklo bi se. Kako inače razumeti gest trojice vladika iz SAD - Maksima, Irineja i Longina, koji su u solo akciji reorganizovali tamošnju crkvu. Vladika zapadnoamerički Maksim već mesecima je glavna zvezda crkveno-prosvetno-političkog rijalitija u Srbiji. Kontroverzni episkop Irinej (Dobrijević), čije se afere ne mogu ni prebrojati, prema "Vikiliksu", godinama je neprirodno blizak američkim diplomatama, a imao je čak i status zaštićenog izvora Ambasade SAD u Beogradu.

Mnogi upozoravaju da će najjači udar na Crkvu doći iz dijaspore. Carigradska patrijaršija, sa kojom pojedini arhijereji u rasejanju neguju bliske odnose, ne bi časila časa da prigrli srpske eparhije sa sve vladikama. Gorčina starih raskola, međutim, još nije iščilela.

Ili sve ovo nije previše ni bitno. Hladno pivo i roštilj pod suncem Majamija traži lakše teme i note. Pevačica Dana zato deluje sasvim - pokladno.