POSLE objavljivanja trilogije koja je uzdrmala naš region - "Jasenovac - Aušvic Balkana", "Ustaško konačno rešenje pre nacističkog" i "Alojzije Stepinac ustaški vikar - pokrsti se ili umri" - prof. dr Gideon Grajf, istraživač Instituta za Holokaust "Šem olam" u Izraelu, na veliku žalost revizionista istorije u Hrvatskoj, ne staje u nameri da otkrije kompletnu istinu iz perioda NDH.

Pročitajte još: Stepinac je znao da su u Jasenovcu živu decu bacali u vatru i kreč

Od 19. do 22. novembra, u organizaciji Srpsko-hebrejskog centra, na ONO univerzitetu u Jerusalimu biće priređena tri značajna događaja: Konferencija o Jasenovcu, otvaranje Srpsko-jevrejskog centra za izučavanje srpskog jezika, kulture i istorije i, povodom 790 godina od prvog hodočašća Svetog Save, postavljanje memorijalne ploče u čast oca autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Kako je za "Novosti" potvrdila dr Ljiljana Nikšić, koordinator za srpsko-jevrejsku akademsku saradnju, Međunarodnom naučnom konferencijom o Jasenovcu, koja se održava u saradnji sa ministarstvima inostranih poslova i prosvete Srbije i Arhiva Vojvodine, predsedavaće profesor Grajf.

Pročitajte još: Papa ima dokaz da je Stepinac znao za zločine ustaša u NDH

Učestvovaće stručnjaci iz SAD, Srbije, Republike Srpske, Hrvatske, Italije, Norveške, Britanije, Nemačke i Poljske. Jedan od panelista biće prof. dr Darko Tanasković. Na kraju konferencije predviđeno je donošenje jerusalimske deklaracije o Jasenovcu.

Profesor Grajf kaže, za "Novosti", da su se ove godine, kada čovečanstvo obeležava 80 godina od početka Drugog svetskog rata, kao proizvod sinhronizovane akcije hrvatske rimokatoličke crkve i hrvatskog državnog vrha desila dva događaja. U Jerusalimu su se tokom državne posete Izraelu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović desili događaji čiji je cilj revizija istorije o ulozi ustaša u Drugom svetskom ratu, a koji sramno izjednačavaju mučeništvo Isusa Hrista i Stepinca.Reč je o knjizi"Alojzije Stepinac the Pillar of Human Rights" (Alojzije Stepinac - stub ljudskih prava), autorke E. Gitman, u izdanju Kršćanske sadašnjostiiz Zagreba, koja je uručena predsedniku Izraela Ruvenu Rivlinu u Jad Vašemu.

- Takođe, postavljena je memorijalna ploča hrvatskom nadbiskupu Stepincu u Jerusalimu, na Via Dolorosa, u okviru rimokatoličkog konačišta Svete porodice koje je u vlasništvu Bečke nadbiskupije, a od strane hrvatske rimokatoličke crkve i hrvatske magistrale Reda vitezova svetog groba, koju predvodi kardinal Bozanić - naglašava prof. Grajf.

U svojstvu glavnog istraživača na Institutu za obrazovanje, dokumentovanje i istraživanje Holokausta u Izraelu, glavnog istoričara Fondacije za obrazovne projekte o Holokaustu u Majamiju i šefa Međunarodne ekspertske grupe "Stop reviziji", prof. Grajf je tim povodom uputio protestna pisma papi Franji, predsedniku Izraela Ruvenu Rivlinu, premijeru Benjaminu Netanijahuu, bečkoj nadbiskupiji i austrijskoj vladi, u kojima zahteva uklanjanje memorijalne ploče Stepincu jer ona vređa osećanja svih žrtava nacizma, fašizma i ustaštva.

- Nadbiskup Stepinac je kao svetac "podmetnut" od strane hrvatskog katoličkog klera. Poznato je da je status hrvatskog zahteva za kanonizaciju Stepinca neizvestan, jer je posle okončanja rada mešovite komisije SPC i HRC sada "slučaj Stepinac" pred posebnom komisijom Svete stolice i pape Franje lično, koji je u više navrata pokazao uzdržanost u vezi sa Stepinčevom kanonizacijom - kaže Grajf, za koga nema dileme da je Stepinac znao za ustaške zločine pružajući NDH moralnu i duhovnu podršku.

SPOMEN-PLOČA SVETOM SAVI

PODSEĆA prof. Grajf da je Sveti Sava prvo hodočašće u Jerusalimu imao 1229. godine, te da nije zadužio samo Srbe, nego i Jevreje, jer je kupovinom kuće Jovana Bogoslova omogućio da ona ostane u hrišćanskim rukama. Veruje se da je u toj kući održana poslednja večera. Ispod kuće je grob Davidov, drugo mesto hodočašća značajno za Jevreje. Predlog da se u Jerusalimu postavi spomen-ploča Svetom Savi, kako kažu u Ministarstvu spoljnih poslova, podržali su Njegova svetost patrijarh Irinej, ministar Ivica Dačić i Ministarstvo prosvete.


I "NOVOSTI" U TRILOGIJI

PROF. Grajf je u svoju knjigu "Ustaško konačno rešenje pre nacističkog" ugradio i autentični nemački dosije o ustaškim zverstvima (1941. i 1942), koji je posle gotovo osam decenija dospeo u javnost početkom ove godine zahvaljujući saradnji Arhiva Vojvodine i našeg lista. Stoga je i tekst "Novosti", objavljen 3.februara, ušao u Grajfovu trilogiju.

- Taj nemački dosije predstavlja revoluciju u svetskoj istoriografiji! Masakr 190 srpskih muškaraca u Gudovcu 28. aprila 1941, počinjen samo 18 dana posle osnivanja NDH, dokaz je da je ustaško konačno rešenje počelo šest meseci pre nacističkog konačnog rešenja. Hrvati su bili brži od Nemaca - naglašava Grajf.