DAN nakon što je Ministarstvo prosvete dopisom podsetilo škole u Novom Pazaru da moraju poštovati zakon i ostaviti roditeljima da biraju na kom će jeziku deca da se školuju, Bošnjačko nacionalno veće (BNV) pozvalo je na sastanak predstavnike svih obrazovnih ustanova u ovom gradu, tražeći od njih da podrže zahtev BNV da se bošnjačka deca automatski upisuju na bosanski jezik.

Pročitajte još: Teraju prvake da uče na bosanskom

- Od direktora su, praktično, tražili da pogaze dopis Ministarstva prosvete. Zahtevali su i da svi zajedno donesemo zaključak kojim bismo podržali njihov zahtev da se deca automatski upisuju na bosanski jezik i da direktori tu odluku sprovode u praksi - kaže za "Novosti" jedan od učesnika sastanka u ponedeljak. - Međutim većina direktora se pobunila i takav zaključak nije donet. Naša obaveza je da poštujemo zakone i preporuke Ministarstva prosvete.

Iako je sastanak organizovalo BNV, prisutne su bile i predsednica novopazarske skupštine Ifeta Radončić (SDA), koja je, praktično, vodila sastanak, kao i članica gradskog veća zadužena za obrazovanje Ulfeta Demčović (SDP).

Pročitajte još: Srpskog jezika manje, a bosanski jača

PROPISE TUMAČE KAO DISKRIMINACIJU ZAKONSKO pravilo da roditelji biraju jezik nastave i da Bošnjake ne upisuju automatski na bosanski jezik, u BNV nazivaju diskriminacijom. Ona je, tvrde, posebno izražena u Novom Pazaru, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši. - Osuđujemo postupanje Ministarstva prosvete, zato što zvanično podržava diskriminaciju bošnjačke dece u obrazovanju, zvaničnim dopisima i izjavama preko medija podstiče dalju asimilaciju bošnjačke dece upisivanjem na nematernji srpski jezik, na nezakonit način - saopštili su iz BNV nakon sastanka.

Da podsetimo, problem je eskalirao protekle nedelje kada je BNV uputio dopis svim školama sa zahtevom da se deca u prvi razred osnovne škole upisuju shodno nacionalnoj pripadnosti roditelja. To je izazvalo reakciju Ministarstva prosvete, koje je upozorilo škole da se tako krši zakon i da odluku moraju da donesu roditelji. Praksa je pokazala da većina Bošnjaka decu upisuje na srpski jezik, što se nekim političkim krugovima u Novom Pazaru nije dopalo, pa različitim pritiscima pokušavaju da ih privole da donose drugačije odluke.

Poseban revolt izazvalo je to što je zahtev BNV potpisala i Ifeta Radončić i što su BNV i Grad obećali besplatne udžbenike za decu čiji se roditelji predomisle i dete upišu na bosanski.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac (SDP) rekao je za naš list da on ne podržava zahtev BNV, pogotovo da nema govora o kupovini udžbenika bošanjačkim đacima i diskriminaciji srpske dece. On je napomenuo i da je predsednica novopazarske skupštine Safeta Biševac potpis na zahtev BNV stavila dok je on bio službeno odsutan.