DIREKTORI škola u Novom Pazaru dobili su u četvrtak dopis Ministarstva prosvete u kome je navedeno da nema osnova da škola utvrđuje jezik na kom će učenici pohađati nastavu prema nacionalnoj pripadnosti, već samo na osnovu slobodnog izjašnjavanja roditelja.

Povod za ovo obaveštenje je zajednički dopis Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) i Skupštine grada Novog Pazara, koji je upućen školama u ovom gradu, a u kome se traži da se deca upisiju na jezik prema nacionalnoj pripadnosti roditelja.

Oni su zatražili da se do 30. septembra sprovede ponovno izjašnjavanje, a onima koji se predomisle Grad će platiti udžbenike, što je izazvalo revolt srpske zajednice. Zbog toga se oglasio i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac koji ističe da ne podržava zahteve BNV:

- Protivimo se bilo kakavom pritisku. Roditelji treba da se izjašnjavju po svojoj slobodnoj vodi - rekao je on za "Novosti" i dodao da Grad Novi Pazar ne razdvaja decu po nacionalnoj osnovi, te nema govora o kupovini udžbenika bošnjačkoj deci.

- Ovo je grad svih. Kada bismo se odlučili na kupovinu udžbenika, kupovali bismo ih i srpskoj i bošnjačkoj deci. Ali, budžetom nije predviđeno tako nešto - naglašava Biševac.

PROČITAJTE JOŠ - Teraju prvake da uče na bosanskom


Ministarstvo prosvete u dopisu školama podseća na zakone i apeluje da se oni poštuju:

- Ukoliko se roditelji ne izjasne, deca nastavu pohađaju na srpskom jeziku i u tom slučaju za učenike nacionalne manjine organizuje se nastava jezika sa elementima nacionalne kulture kao izborni program. U prethodnoj školskoj godini omogućili smo da 12.124 učenika Bošnjaka u 27 osnovnih škola ima celokupno obrazovanje na bosanskom jeziku. Srednje obrazovanje na bosanskom jeziku imalo je 2.178 učenika u 10 srednjih škola. Kada se tome doda broj od 3.020 učenika koji su izučavali izborni program Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture u 22 škole, jasno je da su obezbeđeni uslovi za korišćenje prava na obrazovanje na jeziku nacionalne manjine.

PROČITAJTE JOŠ - MINISTAR PROSVETE O INICIJATIVI DA BOŠNjAČKA DECA UČE NA BOSANSKOM: Roditelji biraju, a ne Džudžo i Ugljanin


SAVETNIK

MINISTARSTVO podseća da je, poštujući zakon, na konkursu izabran i savetnik-spoljni saradnik za bosanski jezik:

- Sve drugo se smatra zakonski neutemeljenim zahtevom da se u ovaj postupak uključuju osobe koje nisu zakonom ovlašćene.